DR. VILÁGOSI GÁBOR

Teljes szövegű keresés

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ebben a Házban már nagyon sokszor elhangzott, hogy közbiztonság és a bűnügyi helyzet közé nem lehet egyenlőségjelet tenni. Én azt hiszem, hogy talán pont a mi felelősségünk, képviselők felelőssége az, hogy valóban pontos fogalmakat használjunk. Hisz legutoljára tegnap a belügyminiszter úr fejtette ki egy napirend előtti kérdésre válaszolva, hogy a közbiztonság jóval tágabb fogalom, mint a bűnügyi helyzet, és most a képviselő úr is a bűnözésről beszélt, nem pedig a közbiztonságról.
A közbiztonságot ugyanis nem lehet mérni. Az, ami a bűnügyi statisztikákban megjelenik, nem más, mint a nyomozások eredményeként bűncselekménynek minősülő eseteknek a száma. Az is elhangzott itt tegnap, hogy ezekkel a számokkal is nagyon óvatosan kell bánni, hisz általában az adott évben a bűnügyi statisztikában megjelenő számoknak, bűncselekményeknek mintegy 60 százalékát követik el az adott évben, a többit pedig korábban.
A képviselő úr tehát nem közbiztonságról beszélt, hanem egy bűnügyi helyzetről, és a bűncselekményeknek is egy meghatározott köréről. Ugyanis a közbiztonság nem a rendőrségnél kezdődik, az a családban kezdődik, képviselő úr, az óvodákban, az iskolákban, az önkormányzatoknál, az egyházaknál. Ugyanis a rendőrségnek az az elsődleges feladata, hogy a bűnelkövetőt üldözze. Természetesen van feladata a bűnmegelőzésben is, de arról, hogy valaki bűnözővé válik, a rendőrség igazán keveset tehet.
Az ön konkrét kérdésével kapcsolatban pedig, ami az emberöléseknek a számát illeti: szintén nagyon sokszor elhangzott már ebben a Házban, és kérem a képviselő urat, vegye most már valóban a fáradságot, és nézze meg az elmúlt hét-nyolc évnek a bűnügyi statisztikáját; és akkor látni fogja, hogy hála istennek, a befejezett emberöléseknek a száma, illetve a kísérletek száma is csökken. De én azt mondom, hogy mivel minimális ez a csökkenés az elmúlt hat-hét évben, ezért azt mondom, hogy stagnál, nem nő, mert azt hiszem, hogy így reális. Az egy óriási eredmény, és természetesen nemcsak a rendőrségnek az eredménye - a rendőrségnek az az eredménye, hogy az emberölések túlnyomó többségét felderíti -, hanem a társadalomnak az eredménye, hogy az emberöléseknek a száma nem nő, képviselő úr. Ez évente 300 körül mozog, és az elmúlt évben, 1997-ben is kevesebb mint 290 volt a befejezett emberöléseknek a száma.
Ami azt illeti, hogy önök ideiglenesen be kívánják vezetni a halálbüntetést, én erre csak azt a kérdést tudom feltenni, hogy mi az, hogy ideiglenesen bevezetni egy szankciót, egy halálbüntetést. Mikor fogják akkor ezt majd utána megszüntetni? Amikor majd 15-re vagy 5-re csökken a befejezett emberöléseknek a száma? Ilyen kategória, képviselő úr, nincsen, és ehhez nem kell jogot végezni, hogy az ember erre azt mondja, hogy ez egy teljesen irreális feltevés. Én azt hiszem, hogy ebben a Házban ennek nincsen helye.
Az is tény, képviselő úr - bár természetesen a halálbüntetésnek is lehet, illetve van adott esetben visszatartó ereje -, az is igaz, hogy vannak államok, ahol van halálbüntetés. De az még nagyobb tény, ha már ezt a fogalmat egyáltalán lehet így használni, hogy sokkal de sokkal nagyobb visszatartó ereje van annak, hogyha a bűncselekmény elkövetése és a felelősségre vonás között rövid az idő - ennek jóval nagyobb a visszatartó ereje. Úgy, ahogy például ön is említette a gépkocsilopásokat, ha az elkövetés és a felelősségre vonás között rövid az idő, annak van visszatartó ereje. Annak van visszatartó ereje, ha minél több bűnelkövetőt elkap a rendőrség adott esetben, és minél nagyobb a felderítési arány, minél többen kerülnek bíróság elé. Ennek van visszatartó ereje! A felderítettségi arányszámnak van jelentősége, a bűnelkövetés és a szankció közötti rövid időnek van jelentősége.
Egyébként pedig önök is megszavazták azt az emberi jogi egyezményt, ami megint csak lehetetlenné teszi a halálbüntetésnek a visszaállítását. De szeretném hangsúlyozni, hogy véleményem szerint az logikus, amiket korábban elmondtam, nem pedig amit ön, képviselő úr, itt a napirend előtti felszólalásában elmondott.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem