DR. SZILI KATALIN

Teljes szövegű keresés

DR. SZILI KATALIN
DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Frakcióvezető Úr! Azt gondolom, egyetlenegy kulcsmondatot mondott ki a frakcióvezető úr, amiben teljesen közös platformon vagyunk, és feltehetően a holnapi vitanap is erről fog szólni: meg akarjuk oldani a problémát.
Azt gondolom, képviselő úr is visszaemlékszik arra, hogy megvannak ennek már a garanciális szabályai is, hiszen együtt alkottuk meg 1995-ben azt a környezetvédelmi törvényt, amely már Magyarországon is törvényi szintre emelte a környezeti hatásvizsgálatokról szóló szabályozást. S azt gondolom, azok a múltbéli történések, amelyekre csak visszautalnék - hiszen 1980 óta van a hatásterületről megfigyelési adatunk -: 1992 óta folyamatos monitoringrendszerrel figyeljük a térséget, és abban már történt előrelépés, hiszen 1985-ig visszamenőleg mindkét fél egymás számára rendelkezésre bocsátja azokat a mérési, megfigyelési adatokat, amelyek a jövőre vonatkozóan is rendkívül tanulságosak és hatásosak lehetnek.
Az, amit teszünk, nem álca. Ön is elismerte azt, hogy szükséges egy elvi megállapodás, egy keretmegállapodás ahhoz, hogy tudjuk, a hatásvizsgálatot, a hatástanulmányt mihez készíttetjük el. Úgy gondolom, ennek alapján kerülhet sor a környezeti hatásvizsgálatok, a részletes környezeti hatástanulmány elkészítésére, s természetesen mellette szükséges egy folyamatos, közösen végzett monitoringrendszer üzemeltetése, amelyben mindkét fél részéről megvan az akarat.
Egyetértünk abban is frakcióvezető úrral, hogy a szigetközi ökológiai értékek megóvása fontos feladat számunkra, és azt gondolom, pontosan ennek vannak meg éppen abban a garanciális szabályai, hogy Magyarországnak és Szlovákiának is megvannak a hatásvizsgálatokra vonatkozó szabályai, amelyeket közösen fogunk tudni érvényesíteni.
Még egy dologról szólnék, ami feltehetően elkerülte az önök figyelmét. Vannak nemzetközi megállapodások is, amelyeket ennek a keretében be kell tartanunk. Csak utalnék az 1991-es espoói egyezményre, amely a határon át terjedő környezeti hatásokkal kapcsolatos együttműködést rögzíti, vagy szólnék arról a Duna védelmére és fenntartható használatára irányuló együttműködésről szóló szófiai konvencióról, amely szintén betartásra kerül, és akkor nem sorolnám tovább a ramsari egyezményt, vagy akár a helsinki egyezményt, hiszen akkor, amikor a keretekről és az elvi alapokról gondolkodunk, nekünk ezeket is be kell tartanunk.
Felhívnám arra tisztelt képviselőtársaim figyelmét, hogy a hágai ítélet három fontos dolgot tartalmaz; részben azt, hogy az államközi szerződés uralja a felek közötti viszonyt - azt hiszem, ebben nincs vita közöttünk. Az eredeti szerződés szolgálja a hajózhatóság, árvízvédelmi, jégszabályozási természeti környezet megóvását, amelyben nincs abszolút elsőbbsége egyiknek sem, s a feleket megegyezésre szólította fel; természetesen a ma meglévő nemzetközi és hazai korszerű környezetvédelmi előírások alapján.
Egy dologra felhívnám tisztelt képviselőtársaim figyelmét: 1977-ben, amikor a szerződés köttetett, Magyarországon egy olyan környezetvédelmi törvény volt érvényben, amely 1976-ban került megalkotásra, amely a maga nemében első volt, de nem tartalmazott semmi, a megelőzés elvére vonatkozó és a környezeti hatások vizsgálatára vonatkozó előírást.
1997-ben, a hágai döntés idején, érvényben volt és hatályban volt Magyarországon az 1995-ös környezetvédelmi törvény, amely már részleteiben tartalmazza a környezeti hatásvizsgálatokat, az előzetes környezeti hatástanulmányok készítésére vonatkozó szabályokat.
Megismétlem, egyetlen feladatunk van: meg akarjuk oldani a problémát - ezt képviselő úr mondta, s azt hiszem, a kormánydelegáció is végig a működése alatt, hiszen csak utalnék arra, hogy a környezetvédelmi munkacsoportja három hónap alatt kilenc ülést tartott. Azt hiszem, feladatunk az, hogy megoldjuk ezt a problémát, és természetesen úgy oldjuk meg ezt a problémát, hogy a környezeti, természeti értékeink a meglévő szabályaink alapján ne sérüljenek. Ezt kell tennünk.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem