AKAR LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A konkrét kérdést kiváltó Szombathelyi Haladás esetében az egyesület ajánlotta fel a tartozás fejében két játékosának játékjogát. Törvényesen végrehajtani azonban csak a játékos játékjogáért járó követelést lehet, ez azonban feltételezi, hogy az egyesület a játékos egyetértésével a játékjogot mint személyhez fűződő jogot értékesítse.
Kérdésére általános jelleggel a sporttörvény javasolt módosítása és az ahhoz kapcsolódó intézkedések adhatnak megnyugtató választ. Ezek célja éppen az, hogy tiszta viszonyokat teremtsenek a sportban, és ennek érdekében elősegítsék, illetőleg kikényszerítsék a szükséges szerkezeti, szervezeti és működési reformokat. A javasolt módosítás így indítványozza az amatőr és professzionális sporttevékenység kettéválasztását, melynek meghatározza jogi és szervezeti kereteit. Rögzíti, hogy a hivatásos versenyrendszerben csak gazdasági társasági formában működő sportszervezet vehet részt, például a hivatásos sportolót munkaviszony vagy vállalkozási szerződés keretében foglalkoztathatja. A szerződésben ki kell zárni, hogy a játékjog gyakorlásával más rendelkezhessen. A hivatásos bajnokságba történő nevezés feltétele a sportszervezet pénzügyi kötelezettségének teljesítése vagy erre biztosíték állítása, és csak az a sportszervezet vehet részt a bajnokságban, amelynek nincs hat hónapot meghaladó köztartozása, illetve nem áll felszámolási eljárás hatálya alatt.
A köztartozások rendezése céljából a törvényjavaslat felhatalmazást ad arra, hogy a sportszerveknél 1997 végén felhalmozódott szja- és járuléktartozásokra 1998. december 31-éig fizetési halasztás, azt követő öt évre részletfizetés legyen engedélyezhető. Az elképzelések szerint a sportszervezetek köztartozását pályázatok alapján az OTSH átvállalhatja, ha a sportszervezetek folyó fizetési kötelezettségüknek eleget tesznek, és hozzájárulnak ahhoz, hogy az OTSH gazdálkodásukat ellenőrizze.
Úgy vélem, a fentiekben vázolt intézkedések korlátot állítanak a tartozások felhalmozásának, és így szükségtelenné teszik a játékosfoglalás problémájának felmerülését is.
Köszönöm megtisztelő kérdését. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem