TÓTH KÁROLY

Teljes szövegű keresés

TÓTH KÁROLY
TÓTH KÁROLY (MSZP): Elnök Úr! Két dolgot szeretnék csak mondani. Az első: Bauer képviselőtársamnak mondom, hogy aki listát állít - kisebbség is -, azzal a szándékkal állítja, mert arról jelölteket akar a parlamentbe bejuttatni. Annál több negatív hatás nem éri a kisebbséget, mint hogy véletlenül a társadalom többségi részéhez tartozók szavazatával is esetleg nem egy képviselője lesz a parlamentben, hanem kettő. De mind a kettőt a kisebbségi önkormányzat nevezi meg, hogy ki az első és ki a második a listáján. Ennél nagyobb "csapás" nem éri a kisebbséget, mint hogy véletlenül egy helyett két képviselője lesz, de a létszám 13-ban van maximálva. Tehát továbbra is csak olyan ember jöhet be, akit a kisebbség akar, ő határozta meg a listát, és még egyszer mondom: legfeljebb kaphat a többségi társadalomtól ahhoz szavazatot, mert számára szimpatikus ez vagy az a kisebbség.
(19.00)
Hadd említsek egy mondatban egy személyes példát! Én Battonyán születtem, ahol kisebbségben vannak a magyarok - 48 százalékban. Én ismereteim szerint magyar állampolgár vagyok, de minden szomszédom román volt jobbról és balról az utcában. Miért lenne tragédia, ha egyébként állampolgárként szimpatizálok egy gondolattal, és mondjuk, ennek eredményeként véletlenül két román nemzetiségű jutna be a parlamentbe, mert én egy szem emberként odaszavaztam? De nem ez a lényeg! Akkor is csak olyan juthat be, akiket a kisebbségek határoztak meg! Ez az egyik.
Sepsey képviselőtársamnak - tíz másodpercben -: bocsánat, hogy elfelejtettem engedélyt kérni, hogy felszólalok, és majd ön eldönti, nekem mikor célszerű meg mikor nem célszerű. Gondolom, ezt viccnek szánta - én meg befejeztem. (Derültség.)
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem