GELLÉRT KIS GÁBOR

Teljes szövegű keresés

GELLÉRT KIS GÁBOR
GELLÉRT KIS GÁBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Én nem tudok arról, hogy a miniszterelnök úr bármikor is a korábbi, azaz visszavont javaslatot alkotmányellenesnek bélyegezte volna. Alkotmányos aggodalmait kifejezte, de alkotmányellenesnek nem deklarálta ezt a törvényt. Ez azért jelentős különbség, szeretném Sepsey képviselőtársam figyelmébe ajánlani.
Ezzel kapcsolatos a következő a megjegyzésem, amelyet Trombitás képviselőtársamnak mondanék. Az alkotmányos moratórium elvileg valóban fennmaradt, de miután az új alkotmány meghozatalának kudarca nyilvánvalóvá vált, ezek után ez egy furcsa dolog, mert éppen annak érdekében, hogy az alkotmányos aggályok eloszlathatók legyenek, folyamodott a kormány egy új megoldáshoz, amelyhez alkotmánymódosításra volt szükség. Ehhez nem járult hozzá a parlament karéjában ülő többi párt. A mi frakciónk ezt támogatta. Miután kiderült, hogy ilyen módon nem juttathatók az ősszel képviselethez a kisebbségek, bizottságunk vette magának a bátorságot, és olyan javaslatot terjesztett elő, amely korábban a négy párt által támogatott variációt hozta volna vissza annak reményében, hogy a dolog megoldódik.
Most ezek után azt mondani, hogy itt többféle álláspont van, és nem tudja eldönteni a Szocialista Párt, hogy melyiket képviselje, ez egyszerű tévedés. Arról van szó, hogy szeretnénk megoldani az esetleges alkotmányos kételyek ellenére is. Nem hinném, hogy a demokrácia alapelveivel ellentétes volna, hogy ellentétes álláspontok vannak akár egyazon párton belül is. Lehet, hogy ez más pártokban nem szokás, nálunk ez elég gyakran előadódik, jóllehet nem feltétlenül ilyen formában, mint ahogy ez most megtörtént. De én azt kérem, hogy ha már a Szocialista Párt éppen a kisebbségek képviselete érdekében a kompromisszum jegyében visszatért egy korábbihoz, akkor legalább azok a pártok, amelyek korábban támogatták ezt a javaslatot, legyenek annyira kompromisszumkészek, hogy ők maguk is visszatérnek ahhoz az állásponthoz.
Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem