DR. TROMBITÁS ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

DR. TROMBITÁS ZOLTÁN
DR. TROMBITÁS ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azt hiszem, reménytelen ezt a vitát tovább folytatni, a magam részéről utoljára szólok ehhez hozzá. Azt is gondolom, hogy nem lehet ebben előrébb haladni, az álláspontok eléggé messze vannak, és teljesen elbeszélünk egymás mellett.
Az alkotmányos moratóriumról beszélt Gellért Kis Gábor képviselőtársam. Ezt az alkotmányos moratóriumot eddig a kormánypártok kétszer megsértették harmadszorra most fogják megsérteni, ugyanis módosították anélkül az alkotmányt, hogy a moratóriumba tartozó szöveghez tartották volna magukat. Tehát ennek kapcsán is megsértették volna, ha akarták volna. De nem kellett volna, tisztelt képviselőtársam, mert alkotmánymódosítás nélkül is megoldható a kérdés. Mint ahogy most is úgy van beterjesztve, hogy nem kell hozzá az alkotmányt módosítani. Ezért azt gondolom, az alkotmánymódosítással előjönni megint csak csúsztatás.
A választójogi tárgyalások - ön említette, hogy két alkalommal nem volt ott. Ne haragudjon, a választójognak a része a kisebbségekkel foglalkozó parlamenti képviselő-választás. Ezek mintegy két és fél éven keresztül folytak, egy éven keresztül a Szocialista Párt részvétele nélkül. Mivel a törvény kétharmados, a szocialistáknak pedig magukban is többségük van a parlamentben, nehéz lett volna bármilyen álláspontot elfogadtatni az 54 százalékos többség nélkül. A Szocialista Pártot pedig nem ön képviselte, hanem Toller László frakcióvezető-helyettes, aki nem vett részt a tárgyalásokon. Ezért nem tudtunk vele mit kezdeni.
Van megoldás most is. Önökön múlik a megoldás, hiszen önök nélkül nem lehet megszavazni. Hiába nevezik szűkkeblűségnek azt, hogy 386 képviselőből nem kívánunk többet adni. Ez nem szűkkeblűség. Miért sérti a kisebbségeket, ha 386-ból van 13 képviselőjük és nem 399-ből? Többet ér minden kisebbség szavazata, ha 386-ból kapnak meg egyet és nem 399-ből. Ne mondják, hogy ez szűkkeblűség! Akkor a matematikát vegyék elő, és osszák el! Többet ér a szavazata minden egyes kisebbségi jelöltnek. Azt gondolom, ha ezt nem akarják megszavazni, ez nem más, mint kampányfogás az önök részéről.
Van megoldás. Van olyan megoldás, ami mindenki részéről nyugodtan megszavazható. Kisebbségek minden előzetes feltétel nélkül állíthatnak listákat. Ezekre a listákra a választópolgár, ha akar, szavaz és választ. Valóban nem szólhat bele a lista kialakításába, de ha akar, akkor választ, azonban a két szavazatból egyet. Ha van akarat, akkor önök is megszavazzák és mi is megszavazzuk, és bejuthat 13 kisebbségi képviselő a következő parlamentbe a 386 közé. Nem értem, akkor mi a probléma. Én többet ezzel kapcsolatosan nem kívánok szólni. Megoldható kérdés, csak ezt kellene megszavazni.
Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem