DR. KALTENBACH JENŐ

Teljes szövegű keresés

DR. KALTENBACH JENŐ
DR. KALTENBACH JENŐ, a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa: Tisztelt Országgyűlés! Nyolc éve megoldatlan Magyarországon a kisebbségek parlamenti képviselete. Ezalatt a nyolc év alatt minden elképzelhető racionális és kevésbé racionális érv elhangzott. Nem hiszem, hogy nekem most az volna a lehetőségem, hogy a racionális érveket illetően valami újat hozzátegyek ehhez a vitához. Minden elhangzott már pro és kontra, nincs egyetlenegy olyan érv, amit a támogatók hangoztattak, és meg ne cáfoltak volna mások, és nincs egyetlen ellenérv, amire ne lett volna egy támogató. Ezért azt hiszem, hogy a racionális érvelésen túlvagyunk.
Mindenféle összehasonlítások is elhangzottak. Ma esti felszólalásomnak ezért nem annyira racionális, inkább bevallottan szimbolikus, vagy ha úgy tetszik, érzelmi oka van.
Gondoljanak arra, hogy itt nem egyszerűen a kisebbségek parlamenti képviseletéről van szó, hanem - remélem, nem túlzás, amit mondok, de ebben a helyzetben akár túlzásokra is ragadtathatja magát az ember - a magyar demokrácia szavahihetőségéről, az Országgyűlés tekintélyéről, az alkotmányba vetett hitről. Ha úgy tetszik, a jogba, az alkotmányos jogállami rendbe vetett hit forog kockán.
Nyolc éve toljuk magunk előtt ezt a problémát. Nem hiszem, hogy volt még olyan megoldatlan kérdés, amit ennyi jóindulat - vagy ennyi látszólagos jóindulat - ellenére nem sikerült rendezni. Az idő már elfolyt, nincs több időnk, ezért az érzelmeikre próbálok hatni, az érzelmeikre apellálok. Nem hiszem, hogy lenne olyan racionális érv, amelyik arányban állna azzal, amit ennek a kérdésnek a megoldatlansága jelent.
Éppen ezért végső érvként - érzelmi és nem racionális érvként - az önök jóindulatára apellálok, vagy ha úgy tetszik, arra, amit talán önbecsülésnek lehetne nevezni. A magyarok szerte Európában valamikor lovagiasságukról, igazságszeretetükről, szabadságszeretetükről, nagyvonalúságukról voltak ismertek. Mondhatnám a költővel: régi dicsőségünk, hol késel az éji homályban? Próbáljunk visszahozni valamit ebből a hírnévből, és legyünk nagyvonalúak ebben a dologban, ne legyünk kicsinyesek!
A külföldiek elleni, németek által indított mozgalom egyik jelszavává vált egy német közéleti személyiség mondata, amely körülbelül úgy hangzik: külföldiek, ne hagyjatok magamra a többi némettel! Én most azt mondhatnám: magyarok, ne hagyjatok magamra a kicsinyesekkel, a szűklátókörűekkel, az egoistákkal! (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem