BAUER TAMÁS

Teljes szövegű keresés

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Én senkinek a szándékairól és hátsó gondolatairól nem szeretek töprengeni, csak magáról az ügyről szeretnék beszélni.
Az első dolog: Tóth Károly képviselőtársunk hamisnak tekinti azt az állítást, hogy ha bárki szavazhat - ahogy jelenleg be van terjesztve -, akkor nem a kisebbségek fogják megválasztani a képviselőiket. Az csak egy kérdés, hogy a jelöltet a beterjesztés szerint a kisebbségi önkormányzatok állítják de az, hogy a jelöltből képviselő lesz-e és a jelöltek közül hányból lesz képviselő, az már azoknak a szavazatain múlik, akik leadják a szavazatukat. Ha áttanulmányozzuk a törvényt, akkor világos, ha az egyik listára mondjuk tízszer annyian szavaznak, mint a másikra, akkor onnan több képviselőnek van esélye, hogy bejusson.
Az előterjesztés nem úgy néz ki, hogy 13 lista, és mind a 13-ból egy juthat be. Az előterjesztés úgy van kialakítva, hogy ha valamelyik listán nagyon sokan szavaznak, esetleg kettő, urambocsá', három is bejuthat, ha valamelyikben meg nem szavaznak vagy nagyon kevesen szavaznak, nem érik el a küszöböt, akkor onnan egy sem. Ha ezt figyelembe vesszük, akkor már teljesen igaz: hogy hányan szavaznak, az bizony döntő lehet abból a szempontból, hogy hányan jutnak be, és előfordulhat, hogy mondjuk a szlovén kisebbségnek több képviselője lesz az Országgyűlésben, mint a romáknak, hogy ad absurdumig vigyem a dolgokat.
Igenis, az itt beterjesztett javaslatból az következik, hogy az adott kisebbségre szavazó nem kisebbségiek eldönthetik, hogy kinek jut mandátum és kinek nem, és ha ilyen a javaslat, akkor a javaslat rossz, mert a javaslat nem biztosítja azt, hogy a kisebbségek képviselői a kisebbségek képviselői legyenek.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem