KISS PÉTER

Teljes szövegű keresés

KISS PÉTER
KISS PÉTER munkaügyi miniszter, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Ház előtt lévő rendkívül rövid törvényjavaslat kiemelkedő jelentőségű a nemzetközi munkajogi előírások érvényesülése szempontjából. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet, az ILO 138. számú egyezménye, amelynek megerősítéséről szintén most kell döntenie az Országgyűlésnek, a foglalkoztatás alsó korhatára, valamint általában a fiatalkorúak foglalkoztatása tekintetében számos védelmi intézkedést tartalmaz. Ennek az egyezménynek a megerősítésével teljessé válik a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet alapelvet rögzítő egyezményeinek magyarországi átvétele.
A hatályos hazai munkajogi rendelkezések az egyezmény tartalmának alapvetően megfelelnek, különösen a munka törvénykönyve tavaly júliusi módosítását követően, amikor is a foglalkoztatás alsó korhatárát és a munkaviszony keretében foglalkoztatott fiatalok munkajogi védelmét illetően az összhang teljessé vált.
A törvényjavaslat - egyezménnyel, valamint a 94/33. számú Európa tanácsi irányelvvel összhangban - a fiatalkorúak alkalmazására és foglalkoztatására vonatkozó munkajogi védelmet kiterjeszti a fiatalkorúaknak a munkaviszonyon kívüli munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyok keretei között történő foglalkoztatására is.
Ezt a hazai körülmények is indokolják. Magyarországra ugyan nem jellemző a gyermekmunka, de ha mégis előfordul, akkor az többnyire nem munkaviszony keretében történik. A munkajogi védelem kiterjesztése hozzájárul e gyakorlat megszüntetéséhez is. Önálló törvényi szabályozás szükséges, hiszen éppen a szakanyag tartalma miatt, éppen azért, mert munkaviszonyon kívüli munkavégzésre irányuló jogviszonyokról szól, nem helyezhető el a munka törvénykönyvében, továbbá nem illeszkedik a polgári törvénykönyv szabályozásába sem. Nyilvánvaló, hogy az általános munkajogi védelem kiterjesztése többek között akkor lehet hatékony, ha megfelelő ellenőrzésben részesül. Ezért a törvény hatálybalépésével egyidejűleg módosítjuk a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvényt is, amelynek értelmében lehetőség lesz a fiatalkorúak alkalmazását, foglalkoztatását védő szabályok megvalósulásának ellenőrzésére is, bármely munkavégzésre irányuló jogviszony esetén is.
(9.20)
Tisztelt Országgyűlés! Az elmondottakra való tekintettel kérem a tisztelt Házat, hogy a fiatalkorú munkavállalók munkajogi védelmére vonatkozó szabályok kiterjesztéséről szóló törvényjavaslatot elfogadni szíveskedjenek.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem