FILLÓ PÁL

Teljes szövegű keresés

FILLÓ PÁL
FILLÓ PÁL (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Igen tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Meg kell mondanom, hogy hallgatva az eddigi hozzászólásokat, különösen az előttem szóló Mádi képviselő úr hozzászólását, időnként olyan érzésem támadt, mintha legalábbis a munka törvénykönyvének egy nagy, átfogó módosításáról lenne szó, amelyet a munkanélküliektől kezdve, a foglalkoztatottak számának és a különböző nemzetközi összehasonlítások figyelembevételével kellene megvitatnunk. De most nem erről van szó, kedves képviselőtársaim! A törvénytervezet, amelynek a vitáját most folytatjuk, egy nagyon fontos, de lényegesen szűkebb területtel foglalkozik: a fiatalkorú munkavállalók munkajogi védelméről szóló módosítást tárgyalja most a tisztelt Ház.
Szeretném leszögezni, hogy a Magyar Szocialista Párt parlamenti frakciója, mint ahogy az elmúlt időszakban, most is minden olyan módosítást támogat, amely növeli a munkások, a munkában lévő emberek, embercsoportok védelmét. Ilyen módosításai voltak a munka törvénykönyvének 1995-ben, valamint '97-ben is, amikor több olyan új elem került be a szabályok körébe, amelyek a munkavállalók meghatározott csoportjainak fokozottabb védelmét szolgálták. Ezek sorába tartozott a tavalyi módosítás, amelynek nyomán a foglalkoztatás alsó korhatárát egy évvel megemeltük, s ennek következményeképpen a hazai szabályozás mind a 138. számú ILO-egyezménynek, mind pedig az 1994 júniusában elfogadott 94/33. számú Európa tanácsi irányelv követelményeinek is megfelel.
Kedves Képviselőtársaim! A hatályos szabályozás értelmében a védelem azokra a fiatalkorúakra terjed ki, akiket munkaviszony keretében foglalkoztattak. Mivel a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet a "bármely olyan alkalmazás vagy munka" megfogalmazást használja, ez szükségessé teszi a foglalkoztatás alsó korhatárának, valamint a fiatalkorúak munkajogi védelmének kiterjesztését a munkaviszonyon kívüli bármely munkavégzésre irányuló jogviszonyra.
Tisztelt Ház! Minden törvény annyit ér, amennyit be tudunk belőle tartatni. Úgy gondolom, ez teszi indokolttá, hogy a munka törvénykönyvével együttesen módosítsuk a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvényt abból a célból, hogy az érdemi szabályok érvényesülése is teljes körű legyen. Annak ellenére, hogy hazánkban a gyermekmunka, illetve a fiatalkorúak foglalkoztatása hála istennek nem tekinthető általánosnak, a védelem kiterjesztését, az esetleges visszaélések elkerülése érdekében feltétlenül hasznosnak ítélem meg. Ezért tartom indokoltnak a kivételek szűkítését is.
Tisztelt Képviselőtársaim! Itt szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a nyári iskolai szünetben végzett munkavégzésre szabályozott és szervezett keretek között természetesen továbbra is lehetőség lesz.
Tisztelt Ház! A Magyar Szocialista Párt parlamenti frakciója nevében kérem, hogy a Ház a fiatalkorú munkavállalók munkajogi védelmére vonatkozó szabályok kiterjesztéséről szóló törvényjavaslatot fogadja el. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem