DR. CZUCZI MIHÁLY

Teljes szövegű keresés

DR. CZUCZI MIHÁLY
DR. CZUCZI MIHÁLY (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Előttem szóló képviselőtársaim gondosan kifejtették - statisztikai számokkal alátámasztva és egyéb gyakorlati tényeket idézve -, hogy a fiatalkorú munkavállalók körül milyen gondok, milyen problémák vetődtek fel ez idáig.
Én nem ezzel akarok foglalkozni, hanem párhuzamot kívánok állítani, és azt kívánom fejtegetni, hogy ez a törvényjavaslat, illetve a munka törvénykönyve módosítása, amely 1997-ben került bevezetésre, vagy azt megelőzően az alkalmi munkavállalói könyv bevezetése és a közoktatásról szóló törvény hogyan hozható összefüggésbe ezzel a mostani törvényjavaslattal.
Azt tudjuk, hogy a munkaviszony alanya egyik részről a munkavállaló, aki természetes személy lehet, és a munkavállaló jogalanyiságának elsődleges feltétele, hogy tankötelezettségének eleget tegyen. A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. 6. §-a értelmében a tankötelezettséget az általános műveltséget megalapozó, alapvizsgára felkészítő ismeretek elsajátításával lehet teljesíteni. E törvény átmeneti rendelkezésének egyik pontja kimondja, hogy a nemzeti alaptanterv alkalmazása egyelőre nem kötelező, a tankötelezettséget az a tanuló teljesítette, aki az általános iskola 8. osztályának elvégzéséről szóló bizonyítványát megszerezte. Tekintettel arra, hogy az új képzési rendszerekre való áttérés megkezdődik, és a tankötelezettség 5. évfolyamtól kezdődően, gimnáziumban 9. évfolyamtól kezdődően szakközépiskolában és szakiskolában teljesíthető, e három iskolatípust érintően, ahol az új képzési formák bevezetésére sor kerül, a 10. évfolyamról kiállított bizonyítvány tanúsítja majd az iskolai végzettséget.
Az idézett törvény 6. §-ának (3) bekezdése szerint a tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tart, amelyben a tanuló a 16. életévét betölti. A nyolc általános elvégzése után hagyományos gimnáziumban, szakközép-, illetve szakmunkásképzőben tanulmányokat folytató diákok - függetlenül attól, hogy 16. életévüket még nem töltötték be, de mivel az alapfokú végzettséget megszerezték - már nem tankötelesek. A 15. életévre vonatkozó korhatárt az 1997. szeptember 1-je után létesített munkaviszonyok tekintetében alkalmazzuk jelenleg. A tankötelezettség teljesítésétől függetlenül a tankötelezettség időtartama mellett az iskolai szünet alatt, felmentés miatt 15. életévét betöltött fiatalkorú az idézett törvény (4) bekezdésében meghatározottak szerint munkaviszonyt létesíthet. Ehhez, illetve a tankötelezettség teljesítése esetén is 15. és 16. életév közötti fiatalkorú törvényes képviselőjének - aki lehet például szülője, gyámja, vagy a nevelőintézet vezetője - hozzájárulása szükséges nemcsak az első, hanem ezen egy év alatt bármely újonnan létesítendő munkaviszony megkezdése előtt.
Ha említettem, hogy a közoktatásról szóló törvény, az alkalmi munkavállalói könyvvel kapcsolatos törvény és a munka törvénykönyve is megfogalmazza ezeket a meghatározásokat, akkor szükséges megemlíteni a polgári törvénykönyv vonatkozó szakaszait is. Ugyanis ez több részletben kifejti, hogy ki a cselekvőképes; például az a kiskorú, aki 14. életévét már betöltötte, de 18. életévét még nem érte el, és nem cselekvőképtelen, illetve még nem kötött házasságot - ugyanis a házasságkötés a nagykorúság megszerzésével jár. A nagykorú és ezek a személyek bármiféle hozzájárulás nélkül lehetnek a munkavállalás alanyai is.
Tisztelt Ház! Az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatásról szóló törvényben, amit nem régen, illetve az elmúlt év őszén hagyott jóvá az Országgyűlés, megfontolandó lett volna, hogy van-e olyan alkalmas pontja vagy olyan szakasza, ahova be lehetett volna vezetni, be lehetett volna tenni, és szinkronba lehetett volna hozni egyrészt a munka törvénykönyvével, másrészt pedig az erről, az alkalmi munkavállalói könyvről szóló törvénnyel. Ezt azért említem meg, mert a nyári szünetben nemcsak a 15-16 évesek, hanem 13-14 évesek is dolgoznak, mint azt előttem szóló képviselőtársaim elmondták.
Ettől függetlenül a Szabad Demokraták Szövetsége támogatja ezt a törvényjavaslatot, esetleg kiegészítéssel és módosítással. Az 1. § bekezdését szeretnénk módosítani úgy, hogy az a fiatalkorú, aki tankötelezettségét nem teljesítette, munkaviszonyon kívüli munkavégzésre irányuló bármely egyéb jogviszony kereteiben csak a 15. életévének betöltését követően, valamint a munka törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény - továbbiakban Mt. - 72. §-ában meghatározott munkaviszony létesítésére és a munka törvénykönyvében a fiatalkorúak foglalkoztatására megállapított szabályok szerint foglalkoztatható. Ezzel a kiegészítéssel, illetve változtatással támogatjuk a törvényjavaslatot.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
(10.00)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem