DR. CSAPODY MIKLÓS

Teljes szövegű keresés

DR. CSAPODY MIKLÓS
DR. CSAPODY MIKLÓS (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Demokrata Fórum a T/5386. számú törvényjavaslatot elfogadja; nem támogatja, de elfogadja. Itt ugyanis nem másról van szó, mint egy - több képviselőtársam által már jelzett - jól-rosszul, úgy-ahogy kidolgozott lépéssorozatról, amely azonban nem más, mint Magyarország jogharmonizációja, ez esetben Magyarországnak az ILO-val, tehát a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet előírásaival kapcsolatos kötelezettségvállalásaival összefüggő jogharmonizációja. Ez a lépés nyilvánvalóan védi az érintetteket. Nem kívánom felsorolni, taglalni, részletezni, elemezni, szétszedni azt a fedlappal együtt is mindössze három oldalnyi törvényjavaslatot. Kétségkívül pótlékról, pótlásról van szó, és legfontosabb tartalmában azt emeli ki - vagy ez a legpozitívabb -, hogy egyrészt meghatározza az érintettek alsó korhatárát, másrészt pedig azt, hogy a törvény alkalmazása szempontjából ki a fiatalkorú személy.
A kettő között számtalan bizonytalanság van. Több képviselőtársunk rámutatott már arra: nem biztos, hogy ezeket az árnyalatnyi, ám a való életben nagyon is súlyos bizonytalanságokat elegendő-e egy ilyen összekapott törvényjavaslatban rögzíteni. Tény az, hogy ez jobb, mintha nem lenne, azonban nem tudunk érte különösebben lelkesedni. Örömmel fogadjuk azt, hogy a munkaügy területén is folyik, folydogál, haladgat a nemzetközi jogharmonizáció, tehát Magyarország átveszi azokat az ajánlásokat, amelyekhez való csatlakozási készségét korábban már jelezte. Azonban ez nem olyan súlyú kérdés, hogy ezzel különösebben, ebben az esetben összefüggésekből kiragadottan, ilyen volumenben foglalkozni volna érdemes.
A Magyar Demokrata Fórum sokkal fontosabbnak tartja azt, hogy ez a jól-rosszul, de feltétlenül jó szándékkal elkészített törvényjavaslat - amely jelen formájában került az Országgyűlés elé - hogyan találkozik a valósággal, és mi az a valóság, amellyel találkozni fog. Ennek következtében itt nem az a kérdés, hogy a művészeti tevékenység adott esetben testet-lelket megerőltetőbb-e, adott esetben veszélyeztetőbb-e mint, mondjuk, a nyári munka egyik-másik válfaja, vagy veszélyeztetőbb-e, mint például a túlóra vagy az alkalmatlan helyen folytatott foglalkoztatás.
Az a kérdés, hogy a valósággal hogyan találkozik a törvény, onnan közelítendő meg, hogy például a munkaügyi ellenőrzések szigorítása terén történt-e érdemi előrelépés, vagy csak afféle tessék-lássék módon halad ez is, mint annyi más. Kérdés, hogy például a feketemunka ellenőrzésében vagy a feketemunka visszaszorításában történtek-e érdemi lépések, vagy a feketemunka ugyanazon a soron van, mint, mondjuk, a feketegazdaság; tehát hasonlóképpen van vele foglalkozva - ahogyan ezt szokták néhányan mondani. További kérdés az, hogy például a munkavállalók teljességre törekvő, tehát statisztikai, kataszteri nyilvántartása miért hiányzik. Ez összefügg az adóterhekkel, a közterhekkel, az adóbevételekkel. További kérdés az, hogy mi lesz a munkakönyv helyett.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ezek a valódi kérdések, és nem az, hogy lelkesülten üdvözlünk és köszöntünk és elfogadunk-e - természetesen igen - magunkra nézve egy olyan valamit, amit Nyugat-Európa már régen elfogad. Ezért fogadja el a Magyar Demokrata Fórum is ezt a törvényjavaslatot, azonban az a meggyőződésünk, hogy talán vannak olyan törvényjavaslatok is, amelyek ennél nagyobb súlyt kell hogy kapjanak, különösen az Országgyűlés utolsó munkaheteiben.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem