DR. FODOR ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. FODOR ISTVÁN
DR. FODOR ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Köztársaság az Egyesült Nemzetek alapokmányából fakadó kötelezettségeire, valamint az európai béke és biztonság iránti elkötelezettségére tekintettel kezdettől fogva részt vesz a délszláv válság békés rendezését célzó nemzetközi együttműködésben. Részt vesz oly módon, hogy a nemzetközi katonai erők egységei Magyarország területén átvonulhatnak, állomásozhatnak; az állomásozás ideje alatt felkészülnek, az ország légterét és kijelölt repülőtereit használják; és részt vesz oly módon, hogy a Magyar Honvédség műszaki alegysége a nemzetközi erők parancsnoksága alatt a válsággal érintett területen meghatározott feladatokat lát el.
Az Országgyűlés az IFOR-erők kötelékében történő részvételt 1996. december 31-éig tartó határidővel fogadta el. Az IFOR-t felváltó SFOR-erők feladatainak teljesítésében történő részvételt a magyar műszaki kontingens részére 1998. szeptember 1-jéig tartó határidővel állapította meg, míg a külföldi erőknek az ország felségterületének fentebb részletezett igénybevételét 1998. december 31-éig engedélyezte.
Emlékeztetem a tisztelt Országgyűlést, hogy a korábbi eljárások során mindkét alkalommal döntő szempont volt az ENSZ Biztonsági Tanácsának a béketeremtő műveletekkel kapcsolatban hozott határozata ugyanakkor mindkét alkalommal előzetesen kellett lefolytatni ezt az eljárást, tekintettel a magyar Országgyűlés munkarendjének és az Egyesült Nemzetek Szervezete várható határozatának időbeli különbségére.
Az SFOR-erőknek az ENSZ BT által adott mandátuma 1998. június 30-án jár le. Amennyiben a békefolyamat továbbvitele érdekében a nemzetközi együttműködés az ezt követő időben is szükséges lesz - és ez ma már bizonyosnak mondható -, az ENSZ Biztonsági Tanácsa az 1998. július 1-jével kezdődő időszakra vonatkozóan várhatóan csak néhány héttel korábban és várhatóan az SFOR-hoz képest más elnevezéssel adja meg a felhatalmazást.
Mindebből az következik, hogy hiába szól a magyar kontingens mandátuma szeptember 1-jéig, és hiába szól az átvonuló és itt állomásozó külföldi csapatok részére az engedély december 31-éig, ha mindez a felhatalmazás az SFOR-műveletekre vonatkozik, ugyanakkor július 1-jétől kezdődően akár a külföldi, akár a magyar egységek már nem az SFOR, hanem az ENSZ Biztonsági Tanácsának újabb felhatalmazása által létrehozott, és egy ma még nem pontosan ismert, csak feltételezett elnevezésű együttműködés keretében végzik feladatukat. Ehhez az érvényes felhatalmazásnak, illetve engedélynek a Magyar Köztársaság Országgyűlése részéről is meg kell lenni július 1-jéig.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa, mint említettem, várhatóan csak néhány héttel korábban, olyan időpontban fogja meghozni határozatát, amikor a választások miatt a magyar Országgyűlés nem ülésezik. Ezért a kormány előzetesen kérte az Országgyűlés honvédelmi és külügyi bizottságának véleményét az SFOR-erőket felváltó katonai erők felhatalmazásával kapcsolatos eljárásról. Mind a két bizottság egységesen azt javasolta a kormánynak, hogy az előterjesztést most nyújtsa be a parlamentnek továbbá, hogy a július 1-je utáni időszakra vonatkozóan a határozat által érintett nemzetközi katonai együttműködést a következőképpen definiálja: az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatával létrehozandó, az SFOR-erőket felváltó erők. Így ez a formula szerepel a határozati javaslatban is. A határozati javaslat garanciális szabályként tartalmazza, hogy a határozat meghozatalát követően esetleg felmerülő bármely, az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésben új határozatot kell hozni, illetve hogy a kormány a jelen határozat végrehajtásáról az Országgyűlés honvédelmi és külügyi bizottságát 1998. szeptember 30-áig tájékoztassa.
Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a határozati javaslatot fogadja el.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem