KAPRONCZI MIHÁLY

Teljes szövegű keresés

KAPRONCZI MIHÁLY
KAPRONCZI MIHÁLY (független): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ma este egy súlyos választási visszaélés megakadályozásának ügyében szólok. A közelgő választások tisztasága Magyarországnak nemcsak belpolitikai, hanem külpolitikai érdeke is. Ebből fakadóan alapvető kötelessége a jelenlegi kormánynak, hogy a választásra vonatkozó törvényeket maximálisan betartassa és betartsa.
Az igazságügyi szerveknek, a rendőrségnek fokozott figyelmet kell fordítaniuk a választási csalásokra, illetve kísérletekre. Az 5/1998. (II. 6.) BM-rendelet az 1997. évi C. törvény alapján rögzíti a választásokkal kapcsolatos határidőket és határnapokat. E rendelet 1. §-ának (2) bekezdése biztosítja az ajánlószelvények, közismert nevükön a kopogtatócédulák kiosztásának dátumait. A rendelet nem tartalmaz kötelezettséget arra, hogy mikor és hol osztják a kopogtatócédulákat, ami véleményem szerint - és a Magyar Igazság és Élet Pártjának véleménye szerint is - visszaélési lehetőségre ad alkalmat. Ez azért lehetséges, mert csak az önkormányzatok illetékesei, általában a jegyzők tudják, hogy egy adott napon hol vannak már kopogtatócédulák, vagy pedig kisebb települések esetében melyik napon osztják ki.
A Magyar Igazság és Élet Pártjához több olyan információ jutott el, miszerint egyes településeken olyan előkészületek folynak, hogy a kiküldés irányítói a kézbesítőkkel kedvenc pártjuk részére - amelyek általában nem ellenzéki pártok - mindjárt vissza is akarják hozatni a kitöltött vagy kitöltetlen, de aláírt kopogtatócédulát. Még olyat is hallottunk, hogy úgy igazítják el a kézbesítőket, hogy azt kell mondaniuk: ha visszaadja, nem kell vele tovább vesződni, utána már minden cédulagyűjtőt nyugodtan elküldhet.
A fenti jelenség megelőzése céljából, valamint abból a tényből kiindulva, hogy 1990 óta Magyarországon törvény tiltja a munkahelyeken való pártpolitikai tevékenységet, kérem, hogy a tisztelt belügyminiszter úr utasítással előzze meg ezt a súlyos visszaélési lehetőséget. Az utasításban véleményünk szerint meg kell tiltani azt, hogy a jegyzők, illetve a kézbesítők a kopogtatócédula ily módon való gyűjtésében munkaidőben részt vegyenek, ezenkívül kötelezni kell az önkormányzatokat arra, hogy a hirdetőtáblájukon függesszék ki azt, hogy egy adott helységben melyik napon történik a kopogtatócédulák kézbesítése, vagy ha az nem egy napon történik, a helység melyik részén fogják osztani, dátum szerint. Az utasítás rendelkezzen arról is, hogy a hirdetések előző nap délelőtt 10 órától a választópolgárok részére megtekinthetők legyenek.
Abban az esetben, ha bárki megsérti az előírásokat vagy törvényeket, a belügyminiszter utasítása tegye kötelezővé az illető azonnali felfüggesztését, és bűncselekmény gyanúja esetén az igazságügyi szervek egyidejű értesítését. Ezt az utasítást mindenképpen, de legkésőbb március 3-áig hatályba kell léptetni.
A Magyar Igazság és Élet Pártja tagjai és szimpatizánsai elhatározták, hogy minden törvénysértési kísérletet, ami a tudomásukra jut, azonnal írásban a felettes választási bizottság, illetve az igazságügyi szervek tudomására hoznak. Tekintettel arra, hogy a választások tisztasága, a törvények betartása minden állampolgár számára rendkívül fontos, a Magyar Igazság és Élet Pártja javasolja, hogy minden párt, de különösen az ellenzéki pártok fordítsanak fokozott figyelmet e visszaélési lehetőség megakadályozására.
Belügyminiszter úr gyors intézkedésében bízva köszönöm figyelmüket. (Dögei Imre tapsol.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem