DÖGEI IMRE

Teljes szövegű keresés

DÖGEI IMRE
DÖGEI IMRE (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Rádióhallgatók! E késő esti órában valószínűleg csak az érintett települések lakói figyelik e napirend utáni felszólalásomat, amelyben Tiszabő és térsége fejlesztési problémája lenne a téma.
A tisztelt Országgyűlés figyelmét a hátralévő időre vonatkoztatva már nem túl sok mindent tud tenni e térség érdekében. Viszont Tiszabő és környéke szinte az egyik legelmaradottabb területe az országnak. Meg kell említeni a környék lakossági összetételét, hisz itt, ebben a térségben él Szolnok megye cigány kisebbségének legnagyobb része. Ennek következményeképpen az odafigyelés még nagyobb figyelmet érdemel. A terület adottsága mezőgazdasági jellegű, éppen ezért a lakosság ezen rétege, amelyet már említettem, még nincs annyira berendezkedve az önálló gazdálkodásra, hisz ahhoz, hogy önálló legyen - azaz magánvállalkozó - igen nagy összeg kellene az induláshoz, tőke, pénz formájában. Mindenképpen segíteni kell ezen a helyzeten.
Ehhez még természetesen egy szemléletváltozás is kell hogy létrejöjjön közöttük. Erre várni azonban nem lehet, hisz emberek sorsáról van szó, tehát fokozottan figyelni kell a körülményeket, hogy mi teszi biztonságossá a megélhetésüket vagy foglalkoztatottságukat. Arra a megállapításra jutottam, hogy a meglévő üzemeket - amelyek a térségnek munkát, megélhetést tudnak biztosítani - fokozott támogatásban kell részesíteni, hogy ezeknek az embereknek az átmeneti időszakban is megélhetést tudjanak biztosítani.
Tehát a környező településeken lévő bázisokat nemhogy megszüntetni, hanem támogatni és újakat létrehozni szükségeltetik. Ez nemcsak ezen réteg felkarolását, munkához, a megélhetés biztonságához segítését jelentené, hanem bekapcsolódna a területfejlesztés elkerülhetetlen vonzásába, amely - még ha többe kerül is, mint egy általános fejlesztési problémakör - nem is oly soká meghozná a maga a gyümölcsét és az egész térség biztonságát.
Ha a terület fejlesztése, ez az elképzelés, amit felsoroltam, beválna... - de miért ne válna be, amikor a termelőerő, azaz az emberanyag rendelkezésre áll? Elsősorban gondolok azokra a meglévő üzemekre, feldolgozóiparra, amelyek még megvannak, de már a likvidálást jelentő szót is rátették, holott ezeket nem megszüntetni kell; további elképzelésre vonatkoztatva majd lehet, de addig, míg helyette ott, a környéken másikat nem építenek, a meglévőket felszámolni nem lehet, és nem is szabad.
Ezek az üzemek a biztonságos termelést, a mezőgazdasági termékek előállítását maradéktalanul biztosítani tudják, és ennek következtében a fent említett polgárokat munkahelyhez, biztos megélhetéshez segítenék, az életkörülményeket biztonságossá tennék. Éppen azért, amikor ezen üzemeket látogatva megtudtam az illetékesektől, az üzem vezetőitől, hogy közel három-négy év áll még rendelkezésükre, megdöbbenve vettem tudomásul, és Tiszabő és a környékbeli települések lakossága kétségbeesetten fordul hozzánk, képviselőkhöz - személy szerint hozzám is -, hogy mi lesz velük. A térséget veszélyeztetik a Hungavis és a ConAvis Részvénytársaságok, akik csupán a profit reményében feláldozzák ezen térség rendívül feszült munkanélküliségi helyzetét. Tudniillik meg kell említeni, hogy Tiszabő, Tiszabura, Tiszagyenda térsége szintén teljes munkanélküliséggel küszködik. Ezen próbálunk mindenképpen segíteni. A kormánynak meg kell változtatnia ezt a lehetetlen helyzetet! Akár állami üzemről, akár magánüzemről van szó, ezt nem lehet tovább halogatni, ezt az elmaradottságot fel kell számolni!
Utolsó mondatként úgy tudom befejezni hozzászólásomat, mélyen tisztelt államtitkár asszony, hogy valamennyi munkahelyteremtő üzemet "Bezárni tilos!" táblával kell ellátni, nemhogy felszámolni! Ennek folytatását remélem eredményesen fogja a kormány intézni, még akkor is - hangsúlyozni kívánom -, ha magánüzemről van szó. A Kisgazdapárt ezt nem nézheti tétlenül, a térség biztonsága és a közbiztonság érdekében sem. Óriási felelősséget vállal az az egyén, aki ezt az intézkedést jóváhagyja vagy engedni hagyja.
Köszönöm, hogy meghallgattak.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem