DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN
DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az elmúlt héten a hétfői ülésnapon a tisztelt Ház vitát folytatott a közbiztonság helyzetéről. Ebben a vitában Kuncze Gábor a következőket mondta: "Választások idején hiszek a kampányban. De munka idején a kampánymegoldásokban soha nem hiszek, és ilyenekhez most sem adom a nevem.".
Megnyugtató volt számomra hallani ezt, és különösen megnyugtató volt az, hogy a parlament mindkét oldala, kormánypárti és ellenzéki képviselők egyaránt tetszéssel, tapssal fogadták ezt a bejelentést. Ez arra enged következtetni, hogy a képviselők nem kívánják kampánytémává tenni a közbiztonságot, és ez kétségtelenül megnyugtató, mert azt hiszem, semmi nem ártana annyira ennek az ügynek, mint ha a kampány része lenne.
Azóta sok minden történt, tisztelt képviselőtársaim, Kuncze Gábor részletes közbiztonsági csomagot nyújtott be a kormányhoz. A kormány első olvasatban foglalkozott ezzel a csomaggal. Tudnunk kell azt, hogy ha a közbiztonságot kiemelt feladatnak, első számú prioritásnak tekintjük, akkor annak költségvonzatai vannak. Források, eszközök nélkül nem lehet hatékonyan növelni az ország közbiztonságát. Ezt mindkét koalíciós párt jól megértette. Mi örömmel üdvözöljük az MSZP választmányának azt az nyilatkozatát, amely ebben a kérdésben támogatja a további források átcsoportosítását.
Engedjék meg, hogy néhány adattal rámutassak a források szükségességére. Ha azt akarjuk, hogy a rendőrök valóban az utcán legyenek, és az engedélyezett túlórakeretüknek megfelelően vegyenek részt a közbiztonság biztosításában - tehát az évi 450 órás túlórakeretet biztosítani tudják -, akkor bizony 2,2 milliárd pluszköltséget kell biztosítanunk számukra. Ha azt akarjuk, hogy a rendőrautók havonta háromezer kilométert járőrözhessenek - ami egy átlagos elvárás, nem is különösen sok -, akkor ahhoz további 1,4 milliárd forintot kell hozzárendelni. Ha azt akarjuk, hogy a rendőrség kommunikációs és információs eszközök tekintetében is fölvehesse a versenyt az egyre fejlettebb alvilággal, akkor újabb 800 millióra, egymilliárd forintra van szükség. És persze a sor még folytatható, én csak néhány fontos elemre szerettem volna felhívni a tisztelt Ház figyelmét.
Mert nem elég rendőrért kiáltani, az is kell, hogy a rendőri állások be legyenek töltve! Nem elég rendőrért kiáltani, az is kell, hogy a rendőrök rendelkezzenek járművekkel, amelyekkel a kiáltás után a helyszínre tudnak érkezni. Nem elég járművekkel rendelkezniük, hanem rendelkezniük kell benzinnel is, illetve az arra vonatkozó költségvetési kerettel, tisztelt képviselőtársaim. Ezért tartjuk kiemelten fontosnak, hogy még ebben a ciklusban a legsürgetőbb gondokra közösen megtaláljuk a megoldást. Nem kampánytól függően kívánjuk ezt, hanem azért, mert az ország népe és az ország felelős politikai erői mind ezt akarják.
A látszatmegoldások bizonyára nem működnek. Sok bizottság foglalkozott már eddig is a közbiztonság helyzetével, és úgy tűnik, hogy újabb bizottságok is jönnek létre. Sok megbízott és főmegbízott van, új hatáskörök is születnek, keletkeznek megkettőződések, intézményi zavarok, de mindezek kevéssé segítenek a közbiztonság problémájának megoldásában. Inkább csak szétzilálják az amúgy is számos gonddal küszködő bűnüldözést; hiszen tisztelt képviselőtársaim, ma már lassan a bizottságokban többet üléseznek és "ülnek" a szakértők, mint amennyit az általuk üldözendő bűnözők töltenek a börtönökben. Nem ezek számának szaporítására van szükség, hanem arra, hogy egyértelmű megoldások legyenek; szűrjük ki a zavarokat, az átfedéseket a bűnüldözés területén. Ezért a szabaddemokraták támogatják a belügyminisztert, aki ezen a téren is rendet és biztonságot kíván teremteni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Megkerestem frakcióvezető-társaimat az elmúlt héten egy levéllel, amelyben tájékoztattam őket annak a csomagnak az elemeiről, amelyeket a szabaddemokrata parlamenti frakció fogadott el. Szeretném megragadni az alkalmat arra, hogy tájékoztassam önöket: a legfontosabb módosító indítványok elkészültek, ezeket a mai napon benyújtjuk. Ezek a módosító indítványok még most, ebben a ciklusban is elfogadhatók, és ebben a ciklusban is erősíthetik az állampolgárok biztonságát, hozzájárulhatnak ahhoz, hogy nagyobb kockázatot jelentsenek a bűnözők számára, és nagyobb védelmet a védtelen állampolgárok számára.
Kérem a tisztelt frakcióvezetőket és ezen keresztül valamennyi képviselőtársukat, hogy támogassák ezeknek a módosító javaslatoknak még ebben a ciklusban történő elfogadását. Köszönöm. (Taps az SZDSZ padsoraiban, szórványos taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem