DR. KOVÁCS KÁLMÁN

Teljes szövegű keresés

DR. KOVÁCS KÁLMÁN
DR. KOVÁCS KÁLMÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Hölgyeim és Uraim! Azért nem jelentkeztem hozzászólásra, mert úgy értelmeztem, hogy az előterjesztőnek jogában áll a viszontválaszt megadni az általános vitában elhangzottakra. Erre készültem is, azért jegyzeteltem, hogy képviselőtársaimnak jelezzem.
Talán mielőtt a vitában elhangzottakra megadnám a választ, engedjék meg, hogy elmondjam, Csizmár Gábor képviselőtársam nagyívű és első részben elmondott rendkívül szenvedélyes hozzászólása még számomra is meglepetés volt, mert őt még ilyen szenvedéllyel beszélni ebben a Házban nem hallottam. Kicsit úgy éreztem, hogy talán ez a dolog valahol érzékenyen érinti Csizmár Gábor képviselőtársamat.
Az első hozzászólásának két része van. Az első rész, amelyben a Fideszt és a Fidesz frakcióvezetőjét, hogy finoman mondjam, kissé elmarasztalta, vagy talán mondhatnám azt is, hogy ócsárolta, talán ez helyesebb kifejezés; ezekre túlságosan sok időt nem szeretnék fordítani, de a legkedvesebb kifejezése is ilyen, hogy politikai cirkusz, rémhírterjesztés - ez elhangzott legalább négyszer-ötször -, azután Pokorni úr szavahihetősége és így tovább. Engedje meg, hogy e kijelentéseit illő tisztelettel, de kellő határozottsággal visszautasítsam.
Engedje meg azt is, hogy felhívjam a figyelmét arra a csúsztatására, amelyben Pokorni úr mentelmi ügyét említette. Szeretném javasolni, hogy olvassa el a mentelmi bizottság jegyzőkönyvét és a parlamentben elhangzottakat is, és akkor rá fog jönni, hogy itt egy kicsit azért a szokásosnál nagyobbat csúsztatott ebben a kérdésben.
Ezek után talán rátérnék a válaszokra. Tehát az, hogy képviselőtársam a Fideszt elmarasztalta, számunkra, azt hiszem, dicséret. Az az érzésem, hogy ezáltal a Fidesz-Magyar Polgári Párt teljesítette azt a kötelességét, amit ellenzéki pártként, a legnagyobb ellenzéki pártként teljesítenie kellett, és szeretném megnyugtatni képviselőtársamat, hogy mi nem kreálunk semmiféle rémhírt, nem kreálunk problémákat, hanem egyszerűen szakmailag figyelemmel kísérjük ezt. Ez azért érdekes, hogy Földesi Zoltán képviselőtársamnak is válaszoljak, mert a Fidesz-Magyar Polgári Pártban nemcsak Pokorni Zoltán foglalkozik ezekkel a kérdésekkel, hanem vannak szakértők is, akik ezekkel a kérdésekkel foglalkoznak. Sőt magam is ismerem ezeket a kérdéseket, és ezért vállaltam el a hozzászólást, nem pedig rám sózták. Lehet, hogy az MSZP-ben ez így szokás, de a Fidesz-Magyar Polgári Pártban a képviselők megőrzik önállóságukat. Tehát ennyit erről a kérdésről.
A másik kérdés a büntetőjogi felelősség és a politikai felelősség. Azt hiszem, hogy majd a büntetőjogi felelősséget a legfőbb ügyész úr vizsgálata vagy tevékenysége a helyére fogja tenni; viszont nem mentesít a politikai felelősség alól.
Még azt hadd mondjam el, hogy a Fidesz-Magyar Polgári Párt szerint vannak normák, amelyeket parlamentáris demokráciákban illik betartani. És hozzáteszem, nagyon örülök Szöllősiné képviselőtársam hozzászólásának, mert ő ha nem is közvetlenül - vagy talán közvetlenül is -, de elismerte, hogy itt olyan kapcsolatokról és olyan együttműködésekről van szó, amelyek az MSZP hátterét jelentik. Számunkra nem savanyú a szőlő, mert mi soha sem akartunk az MSZP hátterét jelentő szervezeteket támogatóinknak megszerezni. De politikai ízlés kérdése az, hogy a Fidesz-Magyar Polgári Pártnak valóban nem tetszenek ezek a kapcsolatok, mert mi másképpen képzeljük el a polgári demokráciát, másképpen képzeljük el azt, ahogy egy polgári demokráciának működnie kell.
Lamperth Mónika képviselőtársamnak csak egy dolgot mondanék: az erkölcsi alapra vonatkozó megjegyzését egy kicsit öndicséretnek tekintem. De az már nagyon sokszor elhangzott itt a parlamentben, és nagyon sokszor elmondtam én is, hogy ne a mindenkori kormánypártok mondják meg, hogyan kell az ellenzéknek az ellenzéki feladataikat elvégezni, hanem hagyják meg azt az ellenzék számára. Higgyék el nekem, hogy a Fidesz-Magyar Polgári Párt tudja azt, hogy kell az ellenzéki feladatait elvégezni, mint ahogy azt is tudni fogja, hogy a kormányzati feladatokat hogy kell elvégezni, ha kormányra kerül.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem