BALSAY ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Asszony! Csizmár Gábor képviselőtársamnak a hozzászólása késztetett arra, hogy a véleményemet elmondjam két percben, az pedig arról szól, hogy az ellenzék és a parlamentben dolgozó képviselő feladata az, hogy alternatívát állítson, hogy a kormányzati tevékenység ellenőrzésében, felügyeletében részt vegyen, hogy vitára késztessen, hogy rávilágítson a vélt vagy valós hibákra, és ebben az ellenzéki tevékenységében a parlament minden képviselőjének azonosak a jogai és a lehetőségei. Ezért tehát nem értem, hogy 17 percben összefoglalva képviselőtársam miért mondja, hogy ezt egyfajta olyan tevékenységgel kellene hogy felváltsa Pokorni Zoltán képviselőtársam, frakcióvezető úr, hogy ha hibát észlel, akkor a bíróságon tegyen feljelentést.
Én úgy gondolom, hogy az a parlament képviselőinek a feladata és kötelessége, hogy egy országos jelentőségű ügyben a parlamentben kezdeményezze a vizsgálóbizottság létrehozását, mint ahogy megtehettük más ügyekben is, létrejöttek bizottságok. Több olyan ügy volt, amiben nem jött létre ilyen bizottság, amikor a magánalapítvány osztja az energiatámogatásokat, amikor egy-egy ügyben a vizsgálóbizottság nem tudta meghozni a döntését, amikor a kormánypárti képviselők a végeredmény előtt leszavazták. Erre is nyilván mindenkinek megvan a lehetősége.
Én úgy gondolom, hogy Szöllősi Istvánné képviselőtársam által az előbb elmondottak is alátámasztják, hogy a parlamentnek ezeket a körülményeket vizsgálóbizottságon keresztül meg kell vizsgálnia és a parlament előtt bemutatni. Ha olyan tények merülnek fel, amelyek büntetőeljárás, ügyészi vizsgálat vagy ombudsmani vizsgálat alá tartoznak, nyilván azt is meg kell tenni. Ebben az ügyben megszólalt az ombudsman is, és úgy gondolom, hogy megszólalt a legfőbb ügyész úr is. A vizsgálóbizottság létrejön, a vizsgálóbizottságnak a jelentését a parlament meg fogja tárgyalni.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem