DR. DÁVID IBOLYA

Teljes szövegű keresés

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársam! Mindezt betudom annak, hogy ön egy nagyszerű közgazdász. 1989-90-ben, amikor az Alkotmánybíróság megalakult, persze hogy bekerülhettek új emberek. Ők voltak azok, akik maguk kezdték egyik napról a másik napra kialakítani az ítélkezési és alkotmányértelmezési gyakorlatot. Ez most már viszont kialakított egy olyan, több száz vagy több ezer döntésből álló koherens láncolatot, amelyhez mint a téglaépítkezéshez lehet igazodni. Arra hivatkozni, hogy '89-90-ben is úgy kezdték az alkotmánybírák, hogy újonnan álltak be, lehetetlenség, mert akkor most kitesszük majd a táblát az Alkotmánybíróságra, hogy féléves-egyéves szünet, míg az újonnan beállt 5 vagy 8 alkotmánybíró ezt a precedensjog alapját képező döntési sorozatot folyamatosan figyelembe veszi. Ez az, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni egy alkotmánybírósági eljárásban.
Ez nem azt jelenti, hogy ez a folyamat most egyfajta bebetonozást fog jelenteni az Alkotmánybíróság döntéseiben, mert pusztán az a tény, hogy mégis volt folyamatosan néhány személycsere, ez állandóan visszatérően jelenti azt, hogy sokszor visszatérnek a korábbi döntésekre. Egyetértek Hack képviselő úrral abban, hogy itt folyamatosan meg is lehet változtatni a korábbi döntéseket. Csak egyet ne tessék összetéveszteni: hogyan indult '90-ben az Alkotmánybíróság, és most milyen helyzetben van.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem