DR. DÁVID IBOLYA

Teljes szövegű keresés

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! Sok dologban egyetértek Hack Péter képviselő úrral. Nyilván ez volt az indoka annak, hogy amikor 15-ről 11-re lecsökkent az alkotmánybírák száma, akkor megindult az Országgyűlésben két törvény vitája. Az egyik az Alkotmánybíróságról szóló törvény volt, a másik az Alkotmánybíróság ügyrendje. Ez lassan másfél éve volt. Akkor melegében orvosolni kellett volna azt a problémát - ebben egyetértek képviselő úrral -, hogy itt bizony önmagában már ez hézagot jelenthetett a folyamatos utánpótlásban. Ezt akkor orvosolni kellett volna.
Úgy némult el annak a két törvényjavaslatnak a vitája, hogy én a mai napig nem tudom, miért fejezte be az Országgyűlés, miért rakta állandóan félre, és miért felejtettük el ennek a két törvényjavaslatnak a vitáját. Érezte ezt a kormány is, hiszen menet közben is próbálkozott többféle javaslattal. Volt egy olyan javaslata is, amelyben azt kezdeményezte, hogy a 70. évüket betöltött alkotmánybírák maradhassanak mindaddig alkotmánybírák, amíg az utódukat nem választják meg, hogy valami úton-módon áthidaljuk ezt a problémát. Szóval, lehet, hogy a probléma több okra vezethető vissza, és én elfogadom, hogy ennek egyik oka a 15-ről 11-re csökkent alkotmánybírói létszám, azonban az a kormánypártoknak volt a felelőssége, hogy azt a két törvényt nem vittük tovább. Sokszor már közel is volt az álláspontunk ahhoz, hogyan kellene az alkotmánybírósági törvényt megoldani, hogyan kellene az Alkotmánybíróságról szóló törvényeket kétszintűvé tenni, megszüntetni az ügyrend törvényi jellegét és ezt visszautalni az Alkotmánybíróság hatáskörébe, azonban ez valami ok miatt nem valósult meg, feltételezni tudom csak, hogy a kormánypártok valamiben nem értettek egyet, ami miatt ezt félretették.
Ezt a felelősséget azonban - megint csak azt mondom - most kell érvényesíteni, amikor szemben állunk egy olyan problémával, hogy az alkotmánybírák cseréje kapcsán bizony felvetődik még a jogbiztonság kérdése is (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy 5, illetőleg 8 új alkotmánybíróval egy testület hogyan tudja biztosítani azt a folyamatos ítélkezési gyakorlatot, amely nélkül egy Alkotmánybíróság tevékenysége összeomolhat.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem