DR. SERFŐZŐ ANDRÁS

Teljes szövegű keresés

DR. SERFŐZŐ ANDRÁS
DR. SERFŐZŐ ANDRÁS (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A büntető törvénykönyv vitája kapcsán az elmúlt héten több ellenzéki képviselőtársunk megjegyezte, hogy milyen rettenetes állapotok uralkodnak itt az utakon. Örömmel láttam három óra körül, hogy mindegyikük biztonságban megérkezett, senkinek nem esett bántódása, és remélem, ez így lesz a jövőben is.
A büntető törvénykönyv módosítása, annak az egyedi azonosító jelre vonatkozó része tartalmát tekintve rendkívül rövid, de fontos.
Mik az indokai az új rendelkezések bevezetésének? Napjaink aktualitásai, elsősorban a gépkocsilopások nagy száma, a jogtalan fegyverkereskedelem és fegyvertartás, továbbá az azonosító jelekkel általában is történt visszaélések.
Mit tekint a tervezet egyedi azonosító jelnek? Ez egy nagyon egyszerű dolog, szemre legalábbis. Ez egy szám vagy betű, vagy a kettőnek a kombinációja, a gyártónak vagy a hatóságnak valamely dolgon, illetve annak alkotórészén alkalmazott, egyedi azonosításra szolgáló jelölése.
Miért van szükség az egyedi azonosító jelre? Az egyedi azonosító jel gyártó vagy hatóság által történő regisztrálásának az a célja, hogy ezen dolgok gyártási, előállítási folyamata, használata, forgalma jól nyomon követhető legyen.
Nézzünk meg egy gyakorlati esetet is, hogyan azonosítható egy Magyarországon forgalmazott személygépkocsi az egyedi azonosító jelei alapján! Megkérdeztem több képviselőtársamat, hogy tudják-e, mik ezek az azonosító jelek. Azt a választ kaptam, hogy nem tudják, ezért kérték, hogy ismertessem. Például a saját személygépkocsimat mondom, hiszen ez a hely nem a reklám helye, a gyártó ország jelölését tartalmazza az azonosító jel, a gépkocsi típusát, ajtóinak számát, a motor teljesítményét, a sebességváltó fokozatait, a gyártás helyét és a gyártás sorszámát. Ha például a gépkocsit a forgalmi engedéllyel együtt lopják el, bizony, ezeket az adatokat nagyon nehéz gyorsan beszerezni, és nagyon nehéz a kocsit azonosítani. A motorszám ennél egyszerűbb, itt a kocsi típusát és a gyártott sorozat sorszámát adják meg. A fegyvereknél általában a gyártási év száma, a gyártó cég jele, a fegyver típusa és sorszáma az azonosító jel, ennek alapján egyedileg be lehet azonosítani a fegyvereket.
Ha a fenti adatokat nem hamisították, akkor a gépkocsit vagy a fegyvert rövid idő alatt lehet azonosítani. Ha az adatok hamisak vagy hiányosak, akkor megnehezül vagy lehetetlenné válik az azonosítás. A bűnözőknek viszont pont ez a céljuk. Azért kell a büntetőjog eszközeivel is védeni az egyedi azonosító jeleket, hogy azok hamisítása, eltüntetése ne fordulhasson elő vagy ha előfordult, akkor ne maradjon szankciók nélkül.
A vitában Kutrucz Katalin képviselő asszony mondta el, hogy nagyon sok minden azonosító jellel van ellátva ezenkívül, példákat is felsorolt említhetném én is például az ipari gázpalackokat. Megkérdezte, hogy nem lesz-e ebből zavar, és miért van az, hogy az indoklás csak a fegyverekre, illetve a gépkocsikra vonatkozik. Ez azért van, mert a szabályozás keret jellegű. Nyilván a legtöbb probléma a fegyverekkel és az autólopásokkal fordult elő, ezért kellett ezt nevesíteni, és az indoklás ezért emeli ki. De ez azt jelenti, hogyha megmarad ez a keret jellegű szabályozás, ha bármilyen más azonosító jellel ellátott dolgot vagy tárgyat sérelem ér, akkor a Btk. újabb módosítása nélkül lehet ezeket az előírásokat alkalmazni.
Milyen büntetési tételt kaphat az egyedi azonosító jel meghamisítója vagy eltüntetője? Itt fontos új rendelkezések vannak. Aki olyan dolgot szerez meg vagy használ fel, amelynek egyedi azonosító jele hamis, hamisított, illetőleg aminek egyedi azonosító jelét eltávolították, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Most jönnek a minősített esetek: a büntetés öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a fenti bűncselekményt üzletszerűen vagy bűnszövetségben követik el. A legsúlyosabb tétel: a büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt bűnszervezet tagjaként követik el.
Tisztelt Országgyűlés! Az elhangzott tervezet pártsemleges, időszerűsége nem csökkent, ezért tisztelettel kérem minden képviselőtársamat, hogy az előterjesztést támogassa és fogadja el.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem