ISTVÁN JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

ISTVÁN JÓZSEF
ISTVÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Kedves Képviselőtársaim! Igen tisztelt Államtitkár Úr! A kérdésemet nem kívánom megismételni.
Szeretném elmondani, hogy a földrendező és földkiadó bizottságokról szóló, többszörösen módosított 1993. évi II. törvény értelmében a részarány-földtulajdonokat rendezni kellett volna a földkiadó bizottságoknak. Ez, hála Istennek, sok helyen megtörtént, de nagyon sok helyen nem történt meg, s nem minden esetben a földkiadó bizottságok hibájából. Ezért a módosított törvény úgy rendelkezik, ahol ezek nem történtek meg 1996. december 31-éig, ott 1997. január 1-jétől a megyei földhivataloknak kell ezt végrehajtani és biztosítani a részaránytulajdonokat a részarány-tulajdonosoknak. Ők pedig szegények úgy jártak, mint a bibliai Lázár, nem volt emberük, ezért legtöbb helyen azt a gyakorlatot követték, hogy kiadták vállalkozásba. Ezek a vállalkozók azonban meg se nézték a törvényt, nem tudták, mi vonatkozik erre, mit kell betartani, hanem gyorsan kiszálltak a helyszínre, akit ott találtak - a polgármestert, a földkiadó bizottság elnökét vagy egy tagját -, azokat összehívták, és elrendezték a dolgot úgy, hogy nem adtak lehetőséget a részarány-tulajdonosoknak arra, hogy összegyűljenek, mert nem értesítették őket - sok száz emberről van itt szó -, ebből következően a törvény által biztosított egyezség lehetőségét sem adták meg, mert aki nem volt ott, az nem egyezkedhetett, ezért két-három ember automatikusan megcsinálta a sorsolást a részaránytulajdonoknál a részarány-tulajdonosok háta mögött.
Olyan hibákat is elkövettek, hogy egy-egy táblába törvényellenesen több mint ezer aranykoronát szorítottak össze, 80, 100, sőt 100 hektáron felüli földeket, 60-70 részarány-tulajdonost. A törvény világosan kimondja, a táblákat úgy kell kialakítani, hogy maximum 20 fő lehet egy táblában. De azt a törvénytelenséget is elkövették, hogy olyan földterületeket jelöltek ki, amelyeket sem a földrendező bizottság, sem a földkiadó bizottság soha ki nem jelölt. Osztatlan közösségben ezt odazúdították a részarány-tulajdonosoknak, tessék, ez van, csináljatok vele, amit akartok.
Kérdezem, miért nem adott be a minisztérium olyan törvényjavaslatot, amely ezeket rendezné, mert így nem lehet használni őket.
Köszönöm szépen. (Taps az FKGP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem