DR. LOTZ KÁROLY

Teljes szövegű keresés

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Engedje meg, hogy kérdése megítélése szempontjából egy lényeges pontosítással kezdjem. A mérésügyről szóló '91. évi XLV. törvény 7. § (1) bekezdése szerint a hitelesíttetési kötelezettség a törvény végrehajtására kiadott kormányrendeletben felsorolt kötelező hitelesítésű használati mérőeszközökre vonatkozik, ami a távközlési szolgáltatók hívásgyűjtő és tarifálási rendszerét nem tartalmazza.
(15.20)
Annak ellenére, hogy a törvény erre nem vonatkozik, természetesen a tárca részéről megkülönböztetett figyelmet fordítunk a joghatással járó mérésekre, amelyeket a szolgáltatás és ellenszolgáltatás mértékének megállapítására használnak. Alapvető, hogy ezek hitelesek, megbízhatóak és pontosak legyenek.
Az idén januárban hatályba léptetett, az egyes távközlési előfizetői szerződéseknek a fogyasztók védelmével és a szolgáltatás minőségével összefüggő feltételeiről, illetve a távbeszélő szolgáltatások díjairól szóló két miniszteri rendeletben is igen szigorú követelményeket támasztottunk a díjazás alapját képező mérésekkel szemben.
A Hírközlési Főfelügyelet a távközlési mérőberendezéseket a kapcsolóközpontok típus-, illetve üzembehelyezési engedélyezése során minden alkalommal szigorúan ellenőrzi. A központok hívásadat-előállító képességét független, akkreditált laboratóriumokban, a főfelügyelet szakembereinek jelenlétében bevizsgálják. A Matáv Részvénytársaság szolgáltatási területén csak olyan bevizsgált központok üzemelhetnek, amelyek alkalmasak a díjrendelet szerinti alapadatok előállítására és tárolására.
Az eredeti adatok a jogszabályban rögzített elévülési időig bármikor visszakereshetők, reklamáció esetén a fogyasztók rendelkezésére állnak. A szolgáltató köteles bizonyítani a ténylegesen elvégzett szolgáltatást. Ezen túlmenően a HIF minőségfelügyeleti feladatkörében a központok működését és a szolgáltatások minőségét rendszeresen nagy számú próbahívással teszteli. Az engedélyezettől való eltérés esetén minőségi kötbér fizetésére kötelezi a szolgáltatót.
A Matávnál '98-ban fejeződik be a teljes díjmegállapítói és számlázási rendszert magába foglaló új üzemfelügyeleti rendszer kialakítása. A főfelügyelet kiemelten kezeli ennek átfogó ellenőrzését, és él a távközlési előfizetői szerződésekről szóló kormányrendeletben kapott felhatalmazással. Díjvita esetén a HIF tételesen ellenőrzi és elbírálja a szolgáltatás minőségét, a számlázási rendszer helyességét, és erről hatósági határozatot ad ki az érintetteknek. (Folyamatos zaj.)
Összefoglalva: a képviselő úr interpellációjában említett aggályokra azt mondhatom, hogy a Matáv hívásadatgyűjtő és tarifálási rendszerének jelenlegi ellenőrzése nem ütközik a mérésügyi törvénybe, sőt, a mérőberendezések a megbízhatósági követelményeket teljes mértékben kielégítik.
A mérési módszer állandóan ellenőrzött, a felelősségre vonás, a jogorvoslat lehetősége megoldott. A főfelügyelet a hatályos jogszabályokban előírt ellenőrzési kötelezettségét teljesíti, a jogos számlapanaszok csökkentése érdekében a HIF a Matávtól számon kéri a zárt és hiteles számlázási rendszer kialakítását.
Végül megjegyzem: képviselő úr figyelmét valószínűleg elkerülte, hogy az ön által hivatkozott 142/1993. kormányrendelet, amelyből képviselő úr a legtöbb következtetését levonja, ez év január 1-jétől már nem hatályos, a 232/1997. kormányrendelet ezt hatályon kívül helyezte.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem