HORN GYULA

Teljes szövegű keresés

HORN GYULA
HORN GYULA miniszterelnök: Amikor azt mondtam tehát, hölgyeim és uraim, és azt fogalmaztuk meg és kidolgoztuk annak részleteit, hogy fel kell állítani egy központi nyomozóhivatalt, a Fidesz akkori képviselői nevezték ezt a KGB-rendszer bevezetésének Magyarországon. Miközben a demokratikus Norvégiában hatékonyan, kitűnően működik, egészen odáig, hogy a kormány által - nem a magyar, hanem a norvég kormány által - megjelölt nagy fontosságú ügyekben három-négy hónap alatt a felderítéstől az ítélethozatalig végigviszik az ügyet. Néhány hónap alatt, hölgyeim és uraim! (Dr. Pusztai Erzsébet: És itt hányat csináltak meg?! - Dr. Torgyán József: Itt mennyit nem derítettek fel!) S közben mi itt kínlódunk azzal, hogy az igazságszolgáltatás malmai roppant lassan őrölnek, és önök ugyanúgy tudják, mint én, hogy ebben az ügyben a kormány gyakorlatilag tehetetlen, mert a bíróságok független, szuverén testületek. (Folyamatos zaj az ellenzék padsoraiban.) Tehát nem bizottságosdiról van szó, hanem konkrét intézkedésekről!
Vagy emlékeztetni kívánok arra is - Boross Péter és Pokorni Zoltán képviselőtársamra is reagálva -, hogy amikor azt mondottuk, hogy meg kell szigorítani a határt, belépést, rezsimet, minden egyebet (Gyimóthy Géza: Rezsimet!?), akkor rögtön azzal reagáltak, hogy mi lesz a szomszédságban a határon túl élő magyarsággal. Nekem meggyőződésem ma is, és akkor is elmondtam, hogy van megoldás, hogy ez ne érintse hátrányosan a szomszédságban lévő magyarokat. (Közbeszólások a jobb oldalról: Halljuk!) De uraim, azt nem lehet megengedni, ami ma Magyarországon van a köztereken, aluljárókban és sok mindenhol másutt, foglalkoztatásban és minden egyébben, hogy parttalanul, szinte korlátlanul (Dr. Kovács Kálmán: Három és fél éve!) miket követnek el! (Dr. Pusztai Erzsébet: Mit csinálunk?) De önöknek is nagyon komoly szerepük volt az olyan közhangulat kialakításában, hogy nehogy tegyünk valami érdemi lépést! Igazuk van, a kormány felelőssége lett volna, hogy megtegye ezeket a lépéseket. Meg is fogjuk tenni, ha rajtunk múlik... (Felzúdulás az ellenzéki pártok soraiban. - Közbeszólások a jobb oldalról: Csütörtökön! - Egy hét múlva! - A közrend védelme érdekében!)
Egyébként Boross Péter képviselőtársamnak elmondom, hogy az Európai Unióval és a schengeni megállapodással összefüggésben, mint annak döntése, igen, szerepel a vízumkényszer visszaállítása, illetve a vízum visszaállítása is szerepel. Én nem mondtam csütörtökön sem ezt, de hogy hatékony lépéseket szükséges tenni, emellett leteszem a voksomat! Nem megy ez másképpen!
Én Boross Péter képviselőtársamnak is elmondom: semmiféle bizottságot nem hoztunk létre, és nem tudom, hogy ezt mire alapozza, hiszen itt nem beszéltem délután sem bizottságok létrehozásáról, mert egyetértek azzal, hogy bizottság igazából nem old meg semmit, de azt viszont igen, tudnia kell önnek, mint tapasztalt belügyesnek (Derültség a jobb oldalon.), mint tapasztalt belügyesnek... Miért, nem szégyen, Boross úr, mi szégyen van ebben? (Derültség az ellenzék padsoraiban. - Gyimóthy Géza: Neki nem volt pufajkája!) Azok között is van sok tisztességes ember! (Derültség. - Gyimóthy Géza: Neki nem volt pufajkája!) Azt nagyon jól tudja Boross Péter képviselőtársam, hogy sajnos a koordináció megteremtése a különböző hatóságok között milyen nehéz feladat (Dr. Boross Péter Kuncze Gábor belügyminiszterre mutatva: Ezt őneki kell mondani!), mert ez is az örökségek közé tartozott. Egykori miniszterelnök úr egyetért velem. Örülök, hogy egyetért.
(16.20)
Tehát ezek rendezéséről van szó. (Gyimóthy Géza: A jobb oldaladon van, Gyula, akinek ez szól!)
Mi az, hogy kettősség van a kormányban a rendőrséghez való viszonyban? Egyetlen olyan rendőrségi találkozó nem volt, amelyen vagy a belügyminiszter úr, vagy a politikai államtitkár az ő távollétében - amikor külföldön volt - ne vett volna részt, és ne egyeztettük volna, hogy mit és hogyan tárgyalunk. Minden egyes megbeszélésen részt vett (Demeter Ervin: Nézz jobb oldalra, mert már nem bírja a röhögéstől!), és semmi nem zajlott a háta mögött. Lehet, hogy ez önöknél így volt annak idején, most nem így van. (Moraj az ellenzéki padsorokban.) Jobb lenne, ha nem a saját gyakorlatukból, tapasztalatukból indulnának ki. (Dr. Pusztai Erzsébet: De vicces!)
Egyébként meg kell mondanom, tényleg nincs könnyű helyzetben a rendőrség, hiszen egy nagyon nagy nyomás alatt él. De azért azt is hadd mondjam el: a rendőrség azon tartozása, adósságállománya, amelyet 1997-ben ez a kormány rendezett, 1991-ben kezdődött. Hölgyeim és uraim, '91-ben, és azóta halmozódott föl! (Közbeszólás a kormánypárti padsorokból: Így van! - Taps a kormánypárti padsorokból.) A rendezetlen problémák tömegére épülve halmozódott fel az a helyzet, amelybe a rendőrség került. (Dr. Pusztai Erzsébet: Mostanáig mi történt?) Igaz, mi '97-től kezdve tudtuk kezelni a rendőrségi támogatások kérdését. Ha úgy tetszik, valahol a stabilizációs program, a megszorítások a rendőrségre és az igazságszolgáltatásra is kihatottak és más területekre is.
De nehogy úgy tegyenek egykori kormánypárti képviselők, mintha ez most indult volna el, mintha az önök számára ez a probléma ismeretlen lenne. Önök is hozták létre ezt a helyzetet. (Dr. Szabad György: '89 előtt!) Egyébként nem igaz, mert a rendőrőrsprogram nem állt le, a rendőrség technikai felszerelésének javítása nem állt le, ellenkezőleg: zajlik, és nem a következő kormányra hárul, mint ahogy ezt Szabó Iván képviselőtársam elmondta. (Dr. Dávid Ibolya: Szakértőt a miniszterelnöknek!)
Még valamit: Szabó Iván képviselőtársam azért szerényen megjegyezhette volna, hogy ezt a 300 millió dolláros hitelt nem azért nem vették fel, mert nem akarták, hanem mert nem teljesítették a feltételeket. (Taps a kormánypárti padsorokban.) Ez egy lényeges különbség, hölgyeim és uraim! (Dr. Szabó Iván: Ez hazugság!) Egy kicsit másképp néz ki a leányzó fekvése, ha együtt nézzük meg. (Dr. Szabó Iván: Itt fiúról van szó, és nem leányzóról!)
Végül még valamit: igen, hölgyeim és uraim, lehet, hogy a jövő hónapban is - sőt biztosan - fogunk foglalkozni a közbiztonsággal, ahogy foglalkoztunk a három és fél év alatt. Megerősítem, hogy ebbe nem nyugszom bele. Ami pedig a 80 százalék külföldieket s a többit illeti, pontosítottuk annak megfelelően - nem én, hanem a budapesti rendőrfőkapitány -, korrektül, és rendben: ne féljenek attól, hogy emiatt Magyarország nemzetközi hírneve az Európai Unióban vagy bárhol megromlik. Ellenkezőleg: az Európai Unió igényli azt, hogy szigorú feltételrendszert vezessünk be (Dr. Szabad György: Guinness rekordok könyve!), mert előbb-utóbb az Európai Unió határai Magyarország déli és keleti határai lesznek. Márpedig a mostani helyzet nem maradhat így! (Dr. Pusztai Erzsébet: Ezért le kell váltani a kormányt!) Úgyhogy, képviselőtársaim, próbáljanak - ha nehéz is - higgadtan, józanul gondolkodni, és mérlegelni mindazt, amit tenni kell, mert közös feladatokról van szó! Elnök úr, köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem