DR. SZEKERES IMRE

Teljes szövegű keresés

DR. SZEKERES IMRE
DR. SZEKERES IMRE (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Hát ilyenek vagyunk! A Magyar Szocialista Párt vállalja... (Dr. Torgyán József: Csak ti! - Dr. Pusztai Erzsébet: Hát ez az!) Ha picit nyugodtabb lenne Torgyán elvtárs, akkor, azt hiszem, meg tudná hallgatni, amit mondok. (Derültség az MSZP padsoraiban. - Közbeszólások. - Dr. Torgyán József: Összekevered...)
Az van ugyanis, tisztelt uraim és hölgyeim, hogy négy évi kormányzás során egy hihetetlenül mély és fontos társadalmi problémával néztünk szembe; nem most, nem egy évvel ezelőtt, hanem amióta kormányon vagyunk. Négy év erőfeszítése van amögött, hogy azok között a körülmények között, amelyek között működik az ország, amilyen társadalmi viszonyok és szokások kialakultak, valamiféle rend és köznyugalom legyen. Ez azonban nem elég, és az emberek türelmetlenek és aggódnak, mert minden nap azt élik meg - sokszor a valóságban vagy csak elmondásból -, hogy bizonytalanság van körülöttük, hogy nem érzik magukat biztonságban az utcán vagy odahaza. Ez sokszor nem valódi történéseken, hanem inkább elmondásokon alapul, de ez ebből a szempontból közömbös.
És hát igen, ilyenek vagyunk, hogy alig három hónappal a választások előtt nem azzal foglalkozunk, mint önök, tisztelt ellenzék, hogy mindkét szemünket a választási kampányra vetve szépen eltakarjuk azokat a problémákat, amelyek vannak, hanem szembenézünk velük. És a kormány nem egy alkalommal, és a miniszterelnök személy szerint is nem egy alkalommal világosan és egyértelműen kimondja azt, hogy igenis gond és probléma van. És kimondja azt is, hogy változtatni kíván a helyzeten, mert ez egy kormány kötelezettsége. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.)
Azt vártam, hogy itt a parlamenti vitában ezt a helyzetet az ellenzék is fölismeri, és megfogalmaz néhány olyan javaslatot (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.), amelyek ebben a rövid időben is és hosszú távon is esetleg megoldást jelentenek. Ugyanis ez lett volna az érdeke, hiszen így tudta volna megmutatni a magyar társadalomnak, hogy kormányképes. Megmutatta, hogy nem kormányképes (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból: Ti se!), hazudozások, blöffök, kenetteljes csúsztatások, régen elképzelt és akkor sem megvalósítható javaslatok sorozata hangzott el. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.) Ezzel sokra nem megyünk, és nemcsak mi, hanem a magyar társadalom sem. Azt gondolom, jobb akkor egy tisztességes, nyugodt szembenézés a valósággal, és megpróbálni változtatni a dolgokon. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.)
Igen, mert sajnos végbement egy cserearányromlás; ma már három kisgazda sem ér két fideszest (Derültség az MSZP padsoraiban. - Közbeszólás az ellenzéki padsorokból: De vicces volt!), és végbement az a cserearányromlás, hogy itt a parlamenti vitákat hallgatva, az ellenzéki javaslatok számát a kormánypárti javaslatokhoz mérve, lassan a végtelen a nullához jön ki eredményként. (Dr. Torgyán József: Ahogy hullik a hajad, úgy fogy az eszed!)
Tisztelt Képviselőtársaim! Ez tény, és ezt mi tudomásul vesszük. Emellett azonban világos elképzelésünk van arra nézve, hogy mi a kívánatos teendő, és engedjék meg, hogy megerősítsem azokat a szándékokat, amelyeket a miniszterelnök mondott mind a rövid távú intézkedésekkel kapcsolatban, mind a hosszú távú elképzelésekkel kapcsolatban. Mert össztársadalmi problémáról van szó, olyanról, amely értékrendünket, viszonyainkat, emberi kapcsolatainkat, jogi intézményeinket és a bűnüldöző szervek munkáját egyaránt érinti. S igen, szó van arról az immunrendszerről is, amelyet a magyar társadalom kifejlesztett magában (Közbeszólás az ellenzéki padsorokból: Ellenetek!), s az immunrendszernek...
Elnök Úr! Olyan bekiabálás volt, ami, azt gondolom, nem méltó a parlamenthez. Én azonban azt szeretném kérni, ne intse meg a képviselő urat, mert valószínű, hogy hirtelen orvoshoz kell mennie. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból. - Dr. Pusztai Erzsébet: Elnök Úr! Ezt meddig lehet?)
Tisztelt Képviselőtársaim! Olyan immunrendszerről van tehát szó, amely a határokon kezdődik, és olyan immunrendszerről van szó, amelyet belül is ki kell a magyar társadalomnak fejlesztenie, s olyan immunrendszerről, amely egyaránt vonatkozik az igazságszolgáltatásra, a bűnüldöző szervekre és mindnyájunk munkájára.
Azt gondolom, azok az elképzelések, amelyek itt megfogalmazódtak, segítenek a helyzet konszolidálásában, mert nemcsak a bankokat kellett konszolidálni, mint ahogy az elmúlt tíz évben történt, hanem konszolidálni kell a közbiztonság helyzetét is.
(16.10)
Konszolidálni kell a rendőrség és a rendvédelmi szervek munkáját, ez most a mi feladatunk, és remélem, hogy az is marad a jövőben.
Tisztelt Képviselőtársaim! Mi a számháború lényege? Mindenki tudja: meglátni és leolvasni az ellenfél fején lévő számot. Ez azonban nehezen megy úgy, hogyha az egyik versenytárs a fejét a homokba dugja, mint ahogy teszi ma az ellenzék, mert abban a furcsa testhelyzetben nemcsak javaslatai nincsenek, hanem a valóságot sem látja. (Dr. Torgyán József közbeszólása.)
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban. - Zaj a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem