KISS PÉTER

Teljes szövegű keresés

KISS PÉTER
KISS PÉTER munkaügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Abból kell kiinduljunk, képviselő úr, önnek abban igaza van, hiszen a mi információink szerint is létezett olyan gyakorlat, miszerint a munkáltatók úgy, olyan időpontban szüntették meg a közalkalmazotti jogviszonyt felmentéssel, hogy a felmentési idő letelte és a nyugellátásra való jogosultság megszerzése azonos időpontra essen.
Szóval, volt s van, tapasztalható ilyen gyakorlat, ugyanakkor el kell mondanom, hogy ez az akkori és jelenleg is még hatályos jogi szabályozásnak sem felel meg.
Ennek bizonyítéka az, hogy azok a közalkalmazottak, akik legalább a nyugdíjjogosultság megszerzéséig dolgozni kívántak, e munkáltatói intézkedéssel szemben jogvitát kezdeményeztek. A bíróság minden esetben megállapította a munkáltatói intézkedés jogellenességét. A felmentésre ugyanis csak a nyugdíjjogosultság megszerzését követően, tehát az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése és a szükséges szolgálati idő megszerzése után kerülhetett volna sor. Konkrétan tehát a nyugellátásra való jogosultság megszerzése előfeltétele az erre alapított felmentés közlésének.
Természetesen azokban az esetekben, amikor a megszűnési mód a közalkalmazott érdekével megegyezett, jogvita kezdeményezésére értelemszerűen nem került sor. Az ön által említett, '97. június 1-jétől hatályba lépő '96. évi LIX. törvény szerint is a közalkalmazott akkor menthető fel, ha a felmentés közlésének, illetőleg legkésőbb a felmentés kezdetének napján öregségi nyugdíjra jogosult, vagy rokkantsági nyugdíjban részesül. E törvény vonatkozó paragrafusa - a 15. - tehát az addig is irányadó szabályok megerősítését, egyértelmű megfogalmazását tartalmazza.
Így a munkavállalót - ha a nyugdíjkorhatár elérésekor azonnal nyugdíjba kíván menni - a tapasztalt gyakorlathoz képest valóban érhetné hátrány. Ha azonban a munkáltató és a munkavállaló közös érdeke az, hogy a jogviszony megszűnésére a nyugdíjkorhatár elérésekor kerüljön sor, akkor nincs akadálya a jogviszony egy későbbi időpontra szóló, közös megegyezéssel történő megszüntetésének, ami tartalmazhatja a munkavállaló munkavégzés alóli felmentését is néhány hónapra.
Mindezekre tekintettel ma módosításra nem látok lehetőséget. Ez ugyanis egyrészt a bíróságok által is jogellenesnek minősített gyakorlat jogszabályba foglalását jelentené, másrészt hátrányos lenne azon közalkalmazottakra nézve, akik legalább a nyugdíjjogosultság megszerzéséig folytatni kívánják tevékenységüket.
Tekintettel arra, hogy a kiinduló helyzet jogi megítélésében van eltérő nézetünk, további konzultációk mellett kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem