LÁNYI ZSOLT

Teljes szövegű keresés

LÁNYI ZSOLT
LÁNYI ZSOLT (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Mint ismeretes, a Független Kisgazdapártnak a fegyveres erők létszámával kapcsolatban több problémája volt. A fegyveres erők létszámát különösen a Magyar Honvédség létszámát, kevésnek találjuk, és nem érezzük azt, hogy ez az erősen csökkentett létszámú honvédség a jelenlegi technikai felszereltség mellett a közép-kelet-európai egyensúlyban pozitívan venne részt, hisz igen alacsonyra terveztük a létszámokat. Azonban most nem erről akarok beszélni, ezt már többször kifejtettem a Kisgazdapárt nevében.
Csupán az arányokról szeretnék beszélni, ami az indokolásban sem nagyon szerepel. Szeretném tudni, hogy ez vajon milyen szervezeti elképzelések szerint alakul. Mint ismeretes, Európában - de azt hiszem, a világon mindenütt - a tisztek és a tiszthelyettesek aránya körülbelül 1:3, 1:4, ugyanakkor a Magyar Honvédségnél a kezemben lévő táblázat szerint ugyanannyi tiszt van, mint tiszthelyettes. Nem akarok most arról beszélni, hány katonára jut egy tiszt és egy tiszthelyettes, azonban nem értem az indokát, és nem tudom, milyen tervezési metodika szerint történik a létszámok megállapítása. A tisztelt Honvédelmi Minisztériumnál - ez egy 1997-re tervezett létszám - az arányoknál a 8500 tiszt, illetve a 8900 tiszthelyettes előttünk érthetetlen, és nem tudjuk elképzelni, ezzel hogy lehet kiképzést végezni, hogy lehet - hogy úgy mondjam - a harcra foghatóságot elősegíteni.
Nem beszélek arról, illetve csak egészen röviden, hogy plasztikus legyen az ügy: ha a honvédségi közalkalmazottakat leveszem - és akkor még jóindulatú vagyok, mert nem veszem bele azokat a fiatal hölgyeket, akik a számítógéppel nagyszerűen tudnak foglalkozni, és jelenleg tiszti rendfokozatban itt vagy a tiszti, vagy a tiszthelyettesi létszámban szerepelnek -, a mai honvédség fegyveres része, a közalkalmazottakat leszámítva, a Fradi-futballpályát nem töltené meg. Ezt egy kicsit keveselljük.
(17.20)
A fegyveres erőknél szerepel a határőrség létszáma is. A határőrség és a honvédség kapcsolatáról, valamint annak az összevonási javaslatáról már nem először és nem utoljára beszélünk, mert a Kisgazdapártnak egyértelműen az a véleménye, hogy olcsóbb és gazdaságosabb lenne, hogyha ezt a két szervezetet összevonnók, és a határrendészetet hagynánk meg a Belügyminisztérium kezelésében, a határőrizetet pedig odatennénk a Magyar Honvédséghez. (Zaj.)
Ott az arányok megfelelőbbek, mert ha nézzük, ott kétezer tiszthez hatezer körüli tiszthelyettes van, ahol az 1:3 arány az európai norma szerinti fölépítésű. Ott legfeljebb a sorállománnyal lenne probléma, mert nyolcezer tiszthez és tiszthelyetteshez nyolcezer legénységi állományú tartozik, tehát 1:1 az arány, ami szintén nem egészen mondható klasszikusnak. (Zaj.)
Éppen ezen aggályok miatt a Független Kisgazdapárt ezt a határozati javaslatot nem tudja, és nem kívánja támogatni. Köszönöm a szíves figyelmüket. (Taps az FKGP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem