DR. MÉSZÁROS GYULA

Teljes szövegű keresés

DR. MÉSZÁROS GYULA
DR. MÉSZÁROS GYULA (KDNP): (Időközben hangot adtak a mikrofonba.) Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk álló országgyűlési határozati javaslat a fegyveres erők 1997. év végi, részletes bontású létszámáról szól. Az előterjesztés szerint az összlétszám az előző évihez képest mintegy 9 ezer fővel csökken. Érdemes összehasonlítani az 1996. év végi és az 1997. év végi létszámokat. A tiszti állomány mindössze 320 fővel csökken, de ugyanennyivel növelhető a tiszthelyettesek száma. Figyelemre méltó, hogy a sorállomány 3830 fővel csökken.
A létszámleépítés legdrasztikusabban a honvédségi közalkalmazottakról szól. Az 5550 fős csökkentés sok helyen már-már veszélyezteti az alakulatok mindennapi működését. Az összes csökkentés egy év alatt a magyar honvédségnél 9341 fő. Ezzel a nagyarányú létszámleépítéssel elérik a fegyveres erők azt az optimális létszámot, amely békeidőben szükséges az országvédelmi feladatok ellátásához. Ez a fegyveres erő erre a feladatra csak akkor képes, ha kiválóan kiképzett, a legmodernebb harci eszközökkel ellátott csapatokról van szó. Mi, kereszténydemokraták többször hangsúlyoztuk, hogy egyetértünk a fegyveres erők létszámának csökkentésével, de csak olyan arányban, amilyen ütemben a hadsereg korszerűsítése történik.
Az eddigi haderő-átalakítás gyakorlatilag létszámcsökkentésből állt, amelyhez nem társult a modern harci technika hadrendbe állítása. Mi megértjük, hogy az ország jelenlegi gazdasági helyzetében erre nincs pénz. Azonban éppen ezért az ilyen nagyságrendű létszámleépítés, úgy gondoljuk, az ország védelmi erejének csökkenéséhez vezet. Különösen kritikusnak látjuk a légvédelem helyzetét. Ezenkívül azért sem érthetünk egyet az ilyen gyors létszámcsökkentéssel, mert a sorkatonák szolgálati idejének 9 hónapra való csökkentése még nagyobb feladatot ró a kiképzést végző tisztekre és tiszthelyettesekre.
Végül nem értünk egyet szociális szempontból sem azzal, hogy egy év alatt újabb 9 ezer katona és közalkalmazott veszti el munkahelyét, hiszen ezek az emberek nehezen tudnak a civil életben elhelyezkedni. Mindez nagyban hozzájárul a társadalmi feszültségek növekedéséhez, ezért ezen országgyűlési határozati javaslatot a KDNP nem tudja támogatni. Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem