BALSAY ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A kétperces hozzászólásomban szeretném megerősíteni, hogy a Fidesz-Magyar Polgári Párt támogatja a képviselői indítványt, bár Szász Domokos barátomnak biztos elszólása lehetett, amikor saját "pártminisztériumokról" beszélt. A Magyar Köztársaság minisztériumai mindannyiunké, és gondolom, hogy a címzett és céltámogatásoknál sem saját minisztériumokról beszélhetünk - de ez egy kitérő volt, és gondolom, a részéről nyelvbotlás.
Amiért szót kértem: azért is támogatjuk a törvényben megjelölt módosításokat és határidőket - és a célok megismétlését - , mert az a véleményünk, hogy önkormányzatokra vonatkozó szabályozást a minisztériumok vagy képviselők előterjesztésében, törvényben kell megtenni.
Itt hívnám fel Baja miniszter úr távollétében a belügyminiszter úr figyelmét, hogy a területi kiegyenlítést szolgáló támogatásoknál - amelyeket országgyűlési határozat formájában készül a parlament elfogadni a területfejlesztési támogatások és a decentralizáció elveiről (Dr. Baja Ferenc környezetvédelmi miniszter érkezik az ülésterembe.), a kedvezményezett területek besorolásának feltételrendszeréről -, a céltámogatásoknál, saját forrás kiegészítéséhez lehetőséget ad országgyűlési határozatban hátrányos helyzetű területek... - elnézést, nem láttam miniszter urat, tehát így egyenesben mondhatom (Dr. Baja Ferenc környezetvédelmi miniszter távozni készül a teremből.), kérem a figyelmét -, ezek kifejezetten nem országgyűlési határozati kategóriában szereplő, hanem kifejezetten törvényben, nagyon helyesen megjelölt célok, amikor egy szegény önkormányzat kiegyenlítheti, kiegészítheti ezeket a forrásait.
A másik, amire felhívnám a figyelmet: az elmúlt évben 50, ma már ennek az áthúzódó hatásai, tisztelt miniszter úr, 75 százalékot tesznek ki a címzett és céltámogatások esetében a megyei és a Fővárosi Önkormányzat esetében. Kérném, hogy erre figyeljünk oda az arányok kialakításánál.
Államtitkár úrnak pedig azt szeretném mondani - egy pillanat türelmét kérném elnök úrnak -, hogy a pásztói kórház esetét el kellene kerülni. Amikor a célok és az igények közé olyan intézmények kerülnek be, amelyeket aztán egy átfogó átgondolás keretén belül az ágazat másként ítél meg - odaítélik a céltámogatást, később ezt meggondolják -, abból elementáris problémák keletkeznek.
Azaz az egyik lábbal nem lenne célszerű egyszerre a féket és a gázt nyomni egészségügyi intézmények fejlesztésénél, majd azok megszüntetésénél, hanem célszerű lenne összehangolni ezeket a támogatási formákat. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem