GELLÉRT KIS GÁBOR

Teljes szövegű keresés

GELLÉRT KIS GÁBOR
GELLÉRT KIS GÁBOR, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke: Köszönöm a szót, elnök asszony. Valóban nagyon régi követelésről van szó. Ennek a követelésnek a megvalósulása küszöbön áll - ennek a küszöbnek a méretét ebben a pillanatban nem ismerjük. De számomra igazán az a fontos, hogy a romániai magyarság gyakorolhatja-e azokat a jogait, amelyek állampolgárként is megilletik őket.
Az a vita, amelyről Németh Zsolt szólt, a magyar sajtó hasábjain zajlik. Az RMDSZ-en belüli vitáról van szó, és azt gondolom, őket is megilleti a véleménynyilvánítás joga. Az, hogy a kolozsvári magyar diákszövetség hogyan vélekedik erről a vitáról, ez megint a véleménynyilvánítás kategóriájába tartozik, és ne akadályozzuk meg őket ebben.
Többen említették a történeti előzményeket. Tudjuk ezeket. De a magyar kormány és a koalíció két pártja nem történeti sérelmekre alapozva akarja a romániai magyarság sorsát támogatni, nem ilyen meggondolásokból folytatja a tárgyalásait különböző szinteken. Szeretnénk ezt magunk mögött hagyni, noha mi is ismerjük a történelmet. Végül is valamennyiünknek, azt gondolom, az a fontos, hogy a romániai magyarság magából kiküzdje azokat a konfliktusokat, megoldásokra jusson, amelyek nem spórolhatók meg ebben a vitában. Nem olyan egyértelmű ez a dolog, mint ahogy ezt némely felszólalásból az imént hallani lehetett. Ezeket a vitákat nekik kell lefolytatni és amikor döntésre jutnak, akkor mi valamennyien itt, az Országgyűlésben kell hogy támogassuk őket.
Én csak remélhetem azt, hogy ezzel a napirend előtti megszólalással (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) a Fidesz nem a vitát akarja kikapcsolni, nem a véleménynyilvánítást akarja korlátozni. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem