DR. CSAPODY MIKLÓS

Teljes szövegű keresés

DR. CSAPODY MIKLÓS
DR. CSAPODY MIKLÓS (MDF): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Asszony! A Bolyai Egyetem kérdése messze több, mint az úgynevezett, sokak által talán szimbolikus politizálásnak nevezett kérdéskör egyik tartalma. Valóban nem véletlenül szerepelt a Bolyai Egyetem önállósága az RMDSZ programjában. Amikor Adrian Severin külügyminiszter úr itt járt, elmondta azt a mondatot, amit sokan örömmel hallgattunk, nevezetesen azt, hogy ha az alapszerződés nem volna, akkor is teljesülne ez a magyar igény, mert az új román kormány demokratikus, eurodemokrata értelmezésben az alapszerződést csupán sorvezetőnek kívánja tekinteni.
Nos, a román álláspont hangoztatta azt is, hogy Magyarország stratégiai partner. A Magyar Demokrata Fórum bízik abban, hogy stratégiai partner nemcsak az euro-atlanti integráció stratégiájában, de stratégiai partner a magyar-román történelmi megbékélés kérdésében is. Ennek következtében tehát valóban nem lesz akadálya annak, hogy az 1959-ben Nicolae Ceauescu és Ion Iliescu által személyesen is megszüntetett, egybeolvasztott Bolyai Egyetem a megbékélés elősegítése érdekében helyre álljon.
A Magyar Demokrata Fórum küldöttségének e hét második felében lesz alkalma arra, hogy Bukarestben Emil Constantinescu elnök úrnál és Ciorbea miniszterelnök úrnál egyaránt támogathassa, képviselhesse, nyomatékosíthassa az RMDSZ-nek azt az álláspontját, amit az előbb a Fidesz képviselője az egyetlen konzisztens és valóban fontos álláspontként megjelenített.
Ugyanakkor fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy Magyarország ebben a kérdésben sem lehet kibic, tehát szükségtelen az RMDSZ-nek alámenni, szükségtelen különféle ideológiai exportokkal, ideológiai társasutaztatással befolyásolni az ottani vélemények kialakulását.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem