DR. TOKAJI FERENC

Teljes szövegű keresés

DR. TOKAJI FERENC
DR. TOKAJI FERENC (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Megpróbálom elmondani a kérdésemet ebben a távozási időszakban. Az én kérdésem mindenesetre el fog térni a mai meg a tegnapi napon történtektől, ugyanis nem tudok rágalmazással, bántással és személyeskedéssel szolgálni. Én a választókörzetemet kívánom képviselni egy fontos kérdésben.
Úgy gondolom, e Ház falai között talán ilyennek is el kell hangoznia. (Taps a kormánypárti oldalon. - Derültség az ellenzéki oldalon.)
Tisztelt Államtitkár Úr! Vannak események, esetek, amelyeket az ember nem tud és nem akar sem elfelejteni, sem nem venni róla tudomást. Mint ismeretes, 1995. december 29-én és 30-án a Fehér-Körösön, illetve a Fekete-Körösön ezen időszakban soha nem tapasztalt árhullám vonult le. A Fehér-Körösön az árhullám minden korábban mért vízmagasságot meghaladott; nem mindennapi veszélyhelyzet alakult ki. Városok, falvak kerültek közvetlen veszélybe, amelynek végeredménye lett a mályvádi, illetve mérgesi árvíz-szükségtároló megnyitása, jelentős károkat okozva a növény- és állatvilágban.
Az árhullám nemcsak a töltéseket tette rendkívül próbára, hanem a gyulavári közúti hidat, a gyulai közúti hidat és a gyulai vasúti hidat is. A veszély nagyságrendjét mutatja, hogy nemcsak a forgalmat kellett leállítani ezeken a hidakon, hanem azokat úgymond le kellett terhelni: a közúti hidakat jól megrakott tehergépkocsikkal, a MÁV pedig a vasúti hidat vasúti tehervagonokkal. Így sikerült azokat megmenteni. Elismerés érte minden közreműködőnek.
A helyszíni bejárás során a tárca felismerte és beismerte a jelenlegi viszonyok tarthatatlanságát. Így ígéretet tett mintegy 300 millió forint összeghatár erejéig ezen hidak megerősítésére és felújítására. Ez teljesen indokolt, hiszen évtizedek óta állnak, nagy megterhelésnek voltak kitéve ezen időszak alatt. Jelentős az elhasználódás, amelyeket jelez a súlykorlátozás, valamint a gyulai közúti híd esetében a sávos forgalmirend-változás is.
Ezek után a kérdésem: mikor kerül sorra a Fehér-Körös három kulcsfontosságú hídjának felújítása, s igaz-e azon állítás, hogy erre a keret biztosítva van?
Köszönöm türelmüket. Várom válaszát. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem