KELLER LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Úgy gondolom, hogy az egészségügy mintegy évtizede megkezdett reformjának szakmai és gazdasági okai egyaránt ismertek mindannyiunk számára. Az is ismert, hogy a gazdaság jelenlegi teljesítőképessége nem teszi lehetővé a jelenlegi méretű és szerkezetű ellátórendszer megfelelő színvonalú finanszírozását.
Az egészségügyi intézmények szerkezete és gazdálkodási rendje, sajnos, nem követte megfelelően a nehezülő gazdasági feltételeket. Ennek következtében az intézmények egy kisebb részénél olyan adósságállomány halmozódott fel, amelynek kezelésére 1996-ban adósságkezelő intézkedéseket kellett életbe léptetni. Ezek az intézkedések az aktuális nehézségek megoldását célozták, és nem szándékunk, hogy hasonló helyzetekben ismételten sor kerüljön alkalmazásukra. Az intézmények működőképességének feltételeit rendszerszerűen kell biztosítani, és erre a célra a társadalombiztosítás költségvetése és annak tartalékai jelenleg megfelelő forrásokat tartalmaznak, ellentétben képviselő asszony állításával.
A struktúraátalakítás tavalyi lépéseinek is az volt az egyik kitűzött célja, hogy olyan ellátószerkezet alakuljon ki, amely szakmailag és gazdaságilag hatékonyabb működést tesz lehetővé. A helyi döntések következtében, sajnos, radikális lépések a vártnál és a szükségesnél kevesebb helyen születtek, ami számos esetben szükségképpen tovább rontja az adott intézmény gazdálkodását.
Összességében elmondható, képviselő asszony, hogy az egészségügyi rendszer gazdálkodási gondjainak megoldására a meghozott intézkedések rövid távon még nem hozták meg a várt eredményt, bár számos intézmény küzdötte le a pénzügyi nehézségeit, a kórházak egy része jelenleg is kisebb-nagyobb hiányt görget maga előtt. A hiányok felszámolása, újratermelődésük megakadályozása nemcsak az intézményeknek, hanem az ellátórendszer egészének is érdeke. (Szórványos taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem