AKAR LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Bizonyára mindketten egyetértünk azzal a megállapítással, hogy találékony ember a magyar. Ezt a találékonyságot azonban, sajnos, rossz célokra is fel lehet használni. Mindannyian tudjuk - hiszen itt a parlamentben is többször elhangzott már -, hogy a gázolaj hamisításának, különböző anyagokból való előállításának már jó néhány leleményes módszere van. Ráadásul a megfelelő arányban összeállított keverék még a magyar gázolajszabványnak is megfeleltethető.
A képviselő úr interpellációjában említett visszaéléssel kapcsolatban meg kell állapítani, hogy az nem új keletű, az ellenőrző szervek már több éve ismerik a módszert. Tudni kell azonban azt is, hogy a visszaélési formák az idők folyamán folyamatosan változtak, finomodtak, mintegy követve a szabályozás változásait.
A visszaélések megakadályozására, visszaszorítására jó néhány jogszabály-változtatás és intézkedés történt. Alig több mint három éve még nem volt jövedéki törvény sem, amelyet az előző kormányzati ciklusban éppen a manipulációk megakadályozására kellett bevezetni. E törvény azóta többször módosult, alapvetően a gyakorlatban ismertté vált visszaélési módszerek nyomonkövetése, nyomonkövethetősége érdekében. Számtalan törvénysértés már lelepleződött, amelyek egy részénél a bírósági eljárás már jogerősen befejeződött, más részénél még folyamatban van.
Az 1997. évi jogszabályváltozások két összefüggésben is érintették a gázolaj-hamisításokat. Egyrészt a jövedéki törvény legutóbbi módosításakor a jövedéki termékek körének bővülésével a jövedéki szabályozás hatálya alá került például a képviselő úr által említett csapágyolaj, de ezen túl a teljes kenőolaj-választék is. Ezzel ellenőrizhetővé vált a termelésük, forgalmazásuk, és szankcionálható lesz az e termékekkel elkövetett, bármifajta manipuláció.
A fogyasztásiadó-törvény elfogadott módosítása alapján pedig bizonyos termékek - köztük például a gázolajjavító adalékoknak nevezett, valójában üzemanyagként felhasznált keverék - előállításához a petróleum már nem szerezhető be adómentesen. Egyébként a tényekhez tartozik az is, hogy akár legális, akár illegális tevékenység keretében állítanak elő, kevernek ki gázolajat, az a fogyasztásiadó-törvény szerint eddig is adóköteles volt. E törvény értelmében ugyanis bármilyen adózott vagy adózatlan termékből keveréssel, illetve más eljárással előállított adóköteles termék - esetünkben a gázolaj - után, meg kell fizetni a fogyasztási adót. Természetesen a képviselő úr által vázolt körülmények, nevezetesen az ár- és számlamanipulációk, nem vallanak legális tevékenységre.
Egyébként az, hogy az elkövetők számlát bármiről szívesen írnak, azt jelenti, hogy fiktív, valós gazdasági teljesítmény nélküli bizonylatot bocsátanak ki. Ez mint magánokirat-hamisítás, illetve ennek eredményeként mint adócsalás, bűncselekmény. Ennek felderítéséhez nyújt segítséget az a pénzügyminiszteri rendelet, amely a számlák nyomonkövethetőségét biztosítja. Az adótörvények '97. január 1-jei módosulása következtében a nagy összegű, 1 millió forint feletti készpénzzel történő fizetéshez ez év június 30-tól adóügyi diszpreferencia fűződik, s ezzel is igyekszünk a látható, banki úton nyomon követhető pénzmozgásra ösztönözni.
Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Miután az ön által joggal kifogásolt jelenség visszaszorítására az interpelláció tavaly augusztusi benyújtása óta többféle intézkedés történt, tisztelettel kérem válaszom elfogadását.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem