KAPRONCZI MIHÁLY

Teljes szövegű keresés

KAPRONCZI MIHÁLY
KAPRONCZI MIHÁLY (független): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A március 3-án benyújtott törvényjavaslatom új változata teljes egészében megfelel a Gazdakörök Országos Szövetsége elnökségének '97. február 12-ei határozatának. A jelenlegi helyzetben a gazdakörök javaslata a legésszerűbb, mivel az adóév első negyedéve lassan eltelik, és máris tapasztalható, hogy az adóköteles kistermelők milyen nehezen fogadják el az érdekeiket nagymértékben sértő adótörvényt.
Az őstermelő megnevezést sokan sérelmesnek érzik. Megismerve a kormány törvénymódosító javaslatát, kiderül, hogy az még az előzőnél is komplikáltabb új fogalmakat vezet be és bonyolult a nyelvezete. A bonyolult megfogalmazásra hadd idézzem példaként az őstermelői igazolvány tájékoztatójának c) pontját arról, hogy az őstermelőnek rendelkezési jogosultsága van a termelési eszközök - ideértve a bérelt eszközöket is -, a termelés szervezése és a termelés eredményének felhasználása felett. Igen könnyen feltételezhető, hogy a mezőgazdasági kistermelőben e szövevényes megfogalmazás azonnal kétségeket vet fel a tekintetben, hogy az absztrakt megfogalmazás konkrétan őt érinti-e.
Javaslatom lényegében a '96. évi törvényt rekonstruálja 1,5 millió forintra emelt bevételi határig, és elfogadása esetén lehetőség lesz arra, hogy az év végéig egyértelmű, megfelelően egyeztetett, közérthető szövegezést kapjanak kezükbe a mezőgazdasági termelők.
(16.50)
A mezőgazdasági termelők nyilvántartásának van jogalapja, azonban ennek megvalósítását alaposan végig kell gondolni, hogy ne sértse a kistermelők érdekeit. A nyilvántartásba-vétel ugyanis olyan pénzügyi vonzattal jár, melyet az érintett fizet meg annak reményében, hogy viszonzásul az állam támogatási lehetőségeket kínál majd számára. Az eddigi bejelentkezések számából is látszik (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.), hogy a társadalom érintett tagjai unszimpátiával fogadták az őstermelői igazolványt. Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem