GÖNDÖR ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

GÖNDÖR ISTVÁN
GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Annyiban viszont rövidítem, hogy én most mellőzném e törvény fontosságának hangsúlyozását, és nem húznék ezzel több időt.
Amit nagyon fontosnak tartok: a függetlenség a kamarai viszonyban. Ezt szeretném úgy aláhúzni - és ebben egyetértek Demeter Ervin képviselőtársammal -, hogy még 2000-ig se adjunk türelmi időt, tehát módosító indítványokkal ki kell emelni, mert csak ez biztosíthatja azt, hogy a könyvvizsgálók megfelelnek azoknak a követelményeknek, amelyeket akár a gazdasági társaságokról, akár a számvitelről szóló törvény előír.
E kérdés keretében szeretnék külön kitérni arra, amit Sándorffy Ottó képviselőtársam elmondott, hogy munkaviszony mellett közhivatalt vagy közalkalmazotti jogviszonyt létesítők - csak egy kicsit tessék játszani a gondolattal, hogy mondjuk, pénzügyminisztériumi munkatársak vizsgáljanak esetleg önkormányzatokat. Tehát azt hiszem, hogy ennél több példát nem kell erre mondani. Lehetne számtalan mást, de nem akarok senkit külön megbántani. Azt hiszem, hogy ezzel a törvénnyel igazán és valójában emeljük a könyvvizsgálók tekintélyét, de ezért cserébe igenis követelményeket támasztunk.
Szeretném hangsúlyozni, hogy igenis komoly kérdés a könyvvizsgálói társaságok kérdése e törvényben, de azért hadd hívjam fel arra a figyelmet, hogy a törvényben nemcsak a 29., hanem a 30. § is foglalkozik az utasíthatóság kérdésével, és ez kimondja, hogy csak olyan valaki utasíthat könyvvizsgálót, aki önmaga is rendelkezik könyvvizsgálói tagsággal.
Szeretném támogatni azt a részt, amit Demeter Ervin képviselő úr kifejtett: a viszonosság kérdését. Igenis úgy érzem, hogy ebben a törvényben egy kicsit nagyobb hangsúlyt kell adnunk annak a résznek, amely biztosítja azt, hogy a magyar könyvvizsgálók ugyanolyan elbánásban részesülhessenek külföldön, mint belföldön.
E kérdés kapcsán egy másik vitatott gondolat szintén Sándorffy képviselő úré: az általa multiknak nevezett könyvvizsgáló társaságok is a magyar könyvvizsgálói kamara tagjait fogják alkalmazni, ez számukra is kötelező. Tehát ez azt jelenti, hogy Magyarországon képesítést szerzett könyvvizsgálók fognak dolgozni, és nem lesznek munkanélküliek.
Köszönöm szépen. Itt befejezem. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem