DR. DÁVID IBOLYA

Teljes szövegű keresés

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Köszönöm szépen. Miután kérdésemre választ kaptam, úgy gondolom, hogy e törvény kapcsán utoljára szólalok fel a vagyonnyilatkozat hiánya miatt. Abból, amit államtitkár úr elmondott, teljesen egyértelmű, hogy az előterjesztő, a kormányzat nem kívánja megtalálni azt a módot, hogy ebbe a törvényjavaslatba most belekerüljenek a vagyonnyilatkozat szabályai. Hozzáteszem - még egyszer -, ez egy olyan átfogó szabályozást igényel az egész Miniszterelnöki Hivatalra vonatkozóan például, mert másutt nem lehetne megoldani azt az eljárási rendet, mint az országgyűlési képviselőknél, amely megítélésem szerint meghaladja egy képviselői módosító indítvány tárgyát. Tehát ebben az előterjesztőnek kellene a lépéseket megtennie.
Miután a vagyonnyilatkozat lényege az, hogy amikor valaki egy megbízatást vagy egy mandátumot elnyer, akkor az abbéli állapotról tegyen nyilatkozatot, hogy milyen vagyoni háttérrel rendelkezik, majd amikor a megbízatása megszűnik, akkor tesz egy újat, így a két időszak között lemérhető az a vagyonszaporulat, amely alapján eldönthető vagy valószínűsíthető, hogy adózott pénzéből kereste-e azt a nagy vagyont, vagy nem adózott pénzéből. Úgy tűnik, hogy azok a személyek - mert a magyar jogban lehet nem képviselő a miniszterelnök úr is, tehát a miniszterelnök, a miniszter, a politikai államtitkár, a közigazgatási államtitkár és a helyettes államtitkár -, akiknek egy része nem is lehet képviselő, nem szükséges, hogy vagyonnyilatkozatot tegyen, holott ők azok a személyek, akik közvetlenül döntéshozó és pénzelosztó helyeken a leginkább kitett személyek annak, hogy befolyással éljenek feléjük. Tessék meggondolni, hogy egy országgyűlési képviselővel szemben (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), aki egy ember egy 386-os testületből, elvárjuk ezeket a kikötéseket, miközben a döntéshozó és a pénzelosztó személyektől nem!
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem