DR. MÉSZÁROS GYULA

Teljes szövegű keresés

DR. MÉSZÁROS GYULA
DR. MÉSZÁROS GYULA (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A társadalmi szervezetek költségvetési támogatásáról kell itt és most általános vitát folytatnunk, ebben a késői órában. Úgy gondolom, hogy nem kell arról külön eszmefuttatásokkal untatni képviselőtársaimat, hogy egy modern demokratikus országban milyen fontos szerepet töltenek be a civil szerveződések. Az alulról építkező demokráciák talpkövei és alappillérei ezek a szervezetek, amelyek az emberi élet szinte valamennyi területén megszerveződtek, az egészségügy, a szociális gondoskodás, a természetvédelem, a kultúra és egyéb területeken. Ezek a szervezetek intézményes támogatás nélkül nem tudnának működni, ezért a törvényhozásnak nemcsak feladata, hanem elemi érdeke is életben tartásuk.
Ebben az évben a költségvetés még az előző évek szűkös keretét is mintegy a felére csökkentette, veszélyeztetve ezzel a társadalmi szervezetek működését. Talán elgondolkodhatunk azon is, hogy a társadalmi szervezetek támogatásában elsősorban nem költségvetési, hanem politikai üzenete van a lakosság számára. Egyáltalán a költségvetési összeg megszavazásán túl szükséges-e, hogy a támogatás elosztásával külön országgyűlési bizottság foglalkozzon? Megoldás lehetne az is, hogy a társadalmi szervezetek, vagyis a pályázók maguk válasszanak egy kuratóriumot, amely elosztja a rendelkezésre álló összeget. Úgy tudom, más területeken erre már történtek próbálkozások.
Az is nyilvánvaló, hogy a helyi civil szerveződések esetében, ahol kevesebb a szervezet, és ismerik egymás tevékenységét, könnyebb ezt a kérdést igazságosan megoldani. Talán a nonprofittörvény is segíthetne tisztázni a civil szerveződések és a költségvetés viszonyát, ha végre a parlament elé kerülne.
A költségvetés minden évben kisebb összeget juttatott a civil szervezetek támogatására. Így 1990-ben 544 millió, '91-ben 426 millió, '93-ban 411 millió, '94-ben és '95-ben 400 millió, '96-ban 390 millió, '97-ben 258 millió forintot. Ez évben fő okként azt jelölte meg a kormány, hogy az adózók jövedelemadójuk 1 százalékát az APEH-en keresztül a társadalmi szervezeteknek juttathatják.
Bizottságunk ezzel kapcsolatban tájékoztatást kért az APEH és a Pénzügyminisztérium illetékes vezetőitől, amely tájékoztatásnak a lényege a következő: az adózók mintegy 30 százaléka rendelkezett az 1 százalék felhasználását illetően. Az adózók egyharmada nem éri el a felajánlható legkisebb összeget. Az APEH előzetes számításai szerint a felajánlott 1 százalékokból körülbelül 2 milliárd forintra lehet számítani. Ezek az összegek nagy valószínűséggel még ebben az évben eljutnak a címzettekhez.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a 2 milliárd forintos összeg nagyon jól hangzik, és ha minden a törvényalkotó szándéka szerint történik, akkor mi, képviselők hátradőlhetünk székünkben és elégedetten megállapíthatjuk, hogy megtettük amit a haza megkövetelt. Hiszen láthatjuk, hogy az adóbevallás időszakában tele voltak az újságok hirdetésekkel, hogy mely társadalmi szervezetek pályáznak az adózók 1 százalékára.
De felmerülnek itt más kérdések is. Vajon milyen arányban kapják majd ezt a pénzt az egyes szervezetek? A helyi szervezetek bizonyára, hiszen azokat ismeri közelebbről az adózó polgár, esetleg tagja is valamelyiknek, vagy családja révén kapcsolódik hozzá. Másrészt az erősebb szervezetek, hiszen nekik van pénzük hirdetésre, önreklámra. Félek, hogy pontosan a karitatív szervezetek: a hadifoglyok, az '56-osok, a betegek, a segély- és mentőszervezetek, a nyugdíjasok, a hajléktalanok, a hátrányos helyzetűek nem fognak kapni, akiknek a néhány tíz- vagy százezer forint az életben maradásukat jelentené
Tisztelt Képviselőtársaim! Kérem önöket, fogadják el a bizottság javaslatát, hogy ezt a minden idők legkisebb összegét minél hamarabb megkapják a szervezetek. Úgy érzem, hogy a bizottságban teljes egyetértés volt az ellenzéki és a kormánypárti képviselők között az elosztást illetően. Ősszel tervezzük, hogy újra összeül a bizottság, és meghallgatja az APEH szakembereinek addigra már pontosabb adatokon nyugvó tájékoztatóját, és az alapján új törvényjavaslatot fog benyújtani a civil szervezetek támogatása érdekben.
Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem