BAUER TAMÁS

Teljes szövegű keresés

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Senkit sem kívánok azzal riogatni, hogy egy nagyszabású hozzászólást fűznék Filló Pál képviselőtársunk expozéjához, amelyet a bizottság nevében mondott el.
Igazából egy megjegyzést szeretnék tenni. Szeretném világossá tenni azt a helyzetet a magunk véleménye szerint, amelynek következtében az idén elosztott összeg durván a fele annak, amit az előző években elosztottak. Aki itt van, mindenki tudja, hogy miért ez a helyzet, csak legyen ez még világosabb. Azért a fele annak a korábbi 400 milliónak az a kétszázvalahány millió, mert egy ennek sokszorosát kitevő összeg az, ami a személyi jövedelemadó egy százalékának átutalásából civil szervezeteknek jut - hangsúlyozom, a sokszorosa.
Hogy mennyi, ezt ma még nem tudjuk, mert nincsenek még adatok a kezünkben, és csak valamikor az év végén lesznek adatok a kezünkben arról, hogy az állampolgárok által átutalt összegből, ami úgy hozzávetőlegesen, amennyire tudjuk... - az állampolgárok mintegy a negyedét utalták át annak, amit átutalhattak, ami nagy összeg ahhoz képest, amit eddig a civil szervezetek kaptak. De hogy ez hogyan oszlik meg a különböző lehetséges kedvezményezettek között, ebből mennyi jut azoknak a szervezeteknek, amelyek eddig ebben a 400 milliós körben voltak - ezt nem tudjuk, ezt valamikor az év végén fogjuk megtudni, de akkor meg fogjuk tudni. Hiszen az egyszázalékos törvény azt titkolja, hogy ki utalta át az összeget, de hogy kik kapták az összeget, ezt kötelezően nyilvánossá kell tenni azoknak, akik kapták az összeget.
Tehát ezt valamikor az év vége táján meg fogjuk tudni, és akkor lesz egy képünk arról, hogy az a szektor, amely ennek az országgyűlési bizottság által elosztott pénznek a keretében kap hosszú évek óta pénzt, végül is mennyivel kapott többet, mint amennyit a korábbi rendszerben kapott volna. Abban az egyben bizonyos vagyok, hogy végül is lényegesen többet fog kapni ez a szektor.
(21.10)
Amikor egy évvel ezelőtt az Országgyűlés ugyanígy, ugyanebben a körben vitatta ezt a kérdést, akkor én azt mondtam, abban bízom, hogy utoljára foglalkozik az Országgyűlés ennek az összegnek az elosztásával. Ez a várakozásom részben bejött, mert megszületett az egyik olyan új megoldás, amely néhány év alatt kiválthatja ezt a parlament általi elosztást. De egyelőre még csak az egyik megoldás született meg, és mint Filló Pál arról helyesen beszélt, jön egy másik megoldás, ami szintén a civil szervezetek támogatását szolgálja, a nonprofittörvény, amely most már a kormány közelébe került; tudtommal néhány nap múlva a kormány tárgyalni fogja, és bízom benne, hogy még tavasszal be is nyújtja a kormány.
Ebben az évben mindenképpen úgy el tudjuk fogadni, hogy jövőre már az is működhessék. Azzal sem számoltunk egy évvel ezelőtt, hogy attól, hogy ezt az 1 százalékos megoldást működésbe hozzuk, még azonnal ez a korábban alkalmazott módszer nem szüntethető meg, hanem csak némi átmenet után. Ennek az átmenetnek a terméke az a helyzet, hogy idén a civil szervezetek a korábbi összegnek mintegy a valamivel több mint a felét megkapják a korábbi módszerrel, és egy jelentős, ennél nagyobb összeget kapnak az új módszerrel. Én el tudom képzelni, hogy az idei tapasztalatok alapján...

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem