DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN
DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Először egy megjegyzést arról a szóhasználatról, mellyel Torgyán József bejelentette napirend előtti felszólalását: szabaddemokrata képviselőtársaink nem először figyelmeztették már Torgyán Józsefet, hogy a "liberálbolsevizmus" fából vaskarika, fogalmi ellentmondás, egyszerűen nem létezik. A bolsevizmus diktatórikus és nem liberális, a liberális elvek pedig nem lehetnek diktatórikusak, és nem lehetnek bolsevikok. Ez tehát, mondhatnánk, hogy csak egy csacsiság.
De sajnos többről van szó! Hiszen ez a szóhasználat ismert a történelmünk folyamán, volt egy politikai erő, amely használta ezt, egy olyan politikai erő, amellyel az önök pártjának elődje szemben állt: ezt ugyanis a nyilasok használták ellenfeleikre. (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból: Úgy van!) Nagyon szégyenletes, hogy újból és újból előkerül ez a terminológia.
Ami pedig az egyes ténybeli állításokat illeti - bár Burány Sándor frakcióvezető-helyettes sok mindenre felhívta a figyelmet -, nagyon sok ténybeli pontatlanság jelent meg az itt elhangzottakban. Torgyán József azt mondta, hogy évente 1500 a gyilkosságok száma - szeretném jelezni, hogy körülbelül 300, és 1997 első negyedévében érzékelhetően csökkent ez a szám. Nem növekedett, hanem csökkent. Beszélt a reáljövedelmek csökkenéséről; úgy gondolom, hogy elfelejtette felütni a Világgazdaság mai címoldalát - nem kellett volna sokat lapozgatnia -, az első lapon elolvasható a vezércikkcímben, hogy az idén 7 százalékos emelkedés várható. És még sorolhatnánk azokat a pontokat, ahol téves, pontatlan az, amit Torgyán József állít. Ez persze különösképpen nem meglepő.
A válságok közül egyet kihagyott, és valószínűleg ez aggasztja őt a legjobban: saját politikai szövetségesei táborában valóban válság van. Ez tény; ez lehetséges, hogy aggasztja őt.
Végezetül még valamit szeretnék megemlíteni. Torgyán József nagyon sokat beszél a válságról és a problémákról. De még egyetlenegyszer nem beszélt arról, hogy mi a megoldás, mert a megoldásról fogalma nincs! Köszönöm szépen. (Nagy taps a kormánypártok padsoraiban. - Közbeszólások a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem