DR. DOBOS KRISZTINA

Teljes szövegű keresés

DR. DOBOS KRISZTINA
DR. DOBOS KRISZTINA (MDNP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Azt gondolom, hogy a tankönyvkiadás talán az egyik legfontosabb taneszköz; és hogy milyen tankönyvek kerülnek nyilvánosságra és milyen áron, ez ma az oktatásügy legfontosabb kérdései közé tartozik. Azt, amit Pokorni Zoltán képviselőtársam felvetett - hogy nem szabad meggondolatlanul, feltételek nélkül privatizálni a tankönyvkiadót -, úgy gondolom, helyes megállapítás volt, hiszen tudjuk, mi történt az egyes privatizált könyvkiadóknál, azt is tudjuk, hogy a gyors nyereségre való törekedés nem a tankönyveknél megfelelő eljárás. A tankönyvek nyereségesek, de hosszú távon nyereségesek, hiszen egy jól működő közoktatási rendszerben és felsőoktatási rendszerben a tankönyvek több kiadást, van, amelyik 5-6 vagy 8 kiadást is megér.
Úgy hiszem, arra kellene a kormány képviselőit most felszólítani, vagy arra kellene ösztönözni, hogy minél előbb a privatizációs elképzelést csak úgy terjesszék a parlament elé, vagy a parlament oktatási bizottsága elé, ha a végre megalakult tankönyvtanács látja ezt, hiszen három évig szüneteltette ez a kormány a demokratikusan működő tankönyvtanácsot, amely a köznevelési tanács része. Most már létezik ez a tanács, rájött a kormány arra, hogy valóban szükség van rá, tehát látni kellene, és az ő véleményüket is szeretnénk kikérni.
A másik nagyon lényeges kérdés pedig, hogy a tudományos könyvek és a tankönyvek összefüggésében semmiféle megfelelő intézkedés nem történik. Abban az esetben, ha privatizálják a tankönyvkiadót - aminek nemcsak az az értéke van, amelyik megjelenik tárgyiasult formában, hanem eszmei értéke is van -, óhatatlanul nem a tankönyvversenyt idézik elő, hanem monopolisztikus helyzetet egyes speciális kérdésekben. Ezért egyetértünk Pokorni Zoltán felvetésével (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és jó lenne, ha a kormány ezen elgondolkodna. Köszönöm. (Szórványos taps az ellenzék padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem