DR. TOLLER LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. TOLLER LÁSZLÓ
DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy gondolom, hogy a megoldás több szempontból kézenfekvő lehet, de ennek a javaslatnak az abszolút elutasítása nem annyira az.
(18.20)
Rubovszky képviselő úr is elismerte azt, hogy ehhez az intézményhez valahogy hozzá kell nyúlni. Többen állítjuk - azt hiszem, ebben is viszonylag kevés vita van -, hogy önmagában a Házszabályban, csak a Házszabályban ezt a problémát nem lehet egyértelműen kezelni, tehát a törvényhez mindenképpen hozzá kell nyúlni.
Hogy miért volt ilyen gyors és időszerű e kérdés felvetése, az abból következik, hogy az Alkotmánybíróság július 15-ig adott ennek az Országgyűlésnek határidőt arra, hogy a Házszabályát módosítsa. De ha a Házszabályt abban a normál parlamenti menetrendben kívánjuk módosítani, amely most a padon van - tehát valahol még módosító indítvány formájában befogadókészség lehet a házszabály-módosítás tekintetében -, akkor bizony mellé kell rakni az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítását is, legalább a legelemibb dolgok tekintetében. Az ügy tehát nem megkerülhető a parlament számára az Alkotmánybíróságról szóló törvényben sem.
A másik oldala pedig mindenképpen az, hogy elhangzott többször: ezzel az ellenzéki jogosítványokat kívánjuk megnyirbálni. Majdnem ugyanezek az ellenzéki jogosítványok benne vannak a Házszabályban, hiszen a koherenciazavar, az alkotmányossági problémák felvetése, a koherenciazavarral kapcsolatos kérelem a Házszabály 110. §-a alapján bármely képviselő rendelkezésére áll. Tehát ha a képviselőknek alkotmányossági problémájuk van, a Házszabály alapján be tudnak nyújtani módosító indítványt alkotmányossági problémák orvoslására. (Dr. Kutrucz Katalin: Kormánytöbbség...) Egy pillanat! Teljesen természetes, hogy ennek van egy bizottsági vetülete, ez pedig maga az alkotmányügyi bizottság. Tehát ott is van egy belső garancia.
Mi kinyilvánítottuk azt a szándékunkat is, hogy akár az egész intézmény eltörlésével kapcsolatosan hajlandók vagyunk esetleg támogatni a Szájer József által a házbizottságban felvetett indítványt, hogy a köztársasági elnök jogosítványa kivételével az összes, előzetes normakontrollal kapcsolatos többségi jogot is vegyük ki mint intézményt az Alkotmánybíróságról szóló törvényből, tehát sem a kormánynak, sem az Országgyűlés többségének nem lenne ilyen jogosítványa. Erre is készek vagyunk. Erről érdemes tárgyalni, erről lehet beszélgetni. Ez semmiféle akadályba nem ütközik (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), ha mind a hét parlamenti párt hajlandó (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) ilyen tartalmú módosítást aláírni. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem