DR. SZÁJER JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

DR. SZÁJER JÓZSEF
DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Megígérem, hogy ez lesz az utolsó kétperces hozzászólásom ebben a témában.
A Fidesz volt az a párt, amely nemcsak most és '93-ban, hanem az a közötti időszakban is következetesen képviselte ezt az álláspontot, vagyis a négyszintű bíráskodás és az igazságszolgáltatási tanács ügyét. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy az alkotmány és más törvények összefüggésével kapcsolatban lényegében - ezt az alkotmány-előkészítő bizottság jegyzőkönyvei igazolják - minden alkalommal, amikor a bíráskodás szóba került, szinte állandó jelzőként mellette volt a Fidesz javaslata, hogy jöjjön létre egy bizottság az igazságszolgáltatási reform előkészítésére, vagy az Igazságügyi Minisztérium terjessze elénk azokat a javaslatokat, amelyek az alkotmány megváltoztatásából az igazságszolgáltatásra nézve szükségesek. Ez minden alkalommal így történt. Áder János volt az, aki a parlamentben eseti bizottságot javasolt létrehozni az igazságszolgáltatási reform érdekében; ezt önök lesöpörték az asztalról. Végül egy albizottság foglalkozott ezzel a kérdéssel az alkotmányügyi bizottságon belül. Minden javaslatunk erre irányult, tehát azt hiszem, ezzel kapcsolatban semmiféle álláspont megváltozásáról nincs szó.
A másik: ami az alkotmánnyal kapcsolatos, hogy miért nem támogatjuk az alkotmányt, és miért nem a törvényekkel foglalkozunk, fontosnak tartom elmondani, hogy a Fidesz tartja magát ahhoz a megállapodáshoz, amit az MSZP és az SZDSZ már egy hónappal ezelőtt felrúgott. Ugyanis az alkotmánykoncepcióban, abban, amely megszületett az ötpárti egyetértések sorában hosszú évek alatt, hosszú hónapok munkájának az eredményeképpen, ebben a szövegben nem szerepel ez az igazságszolgáltatási tanács, és mi ehhez az ötpárti egyetértéshez tartjuk magunkat. Azt mi sajnáljuk, hogy mások eltértek ettől, és nem ezt javasolták, nem ez a variáció került be az alkotmányba, amiben egyébként a többi párt egyetértett volna. A következetesség természetesen megbosszulja magát: Bauer Tamás sem vette észre, hogy a Fidesz éppen következetes volt abban az ügyben, amiről ő azt állította, hogy nem ugyanazt mondjuk egymás után.
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem