DR. KUTRUCZ KATALIN

Teljes szövegű keresés

DR. KUTRUCZ KATALIN
DR. KUTRUCZ KATALIN (MDNP): Köszönöm a szót, tisztelt elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Én ahhoz a problémához szeretnék kapcsolódni, amelyet Rubovszky képviselő úr felvetett. Feltette a kérdést, hogy miért nem lesz végül is azonos a bírák és az ügyészek javadalmazása. Erre még nem reagált senki sem - azt hiszem, azért, mert a kormány szavára nem lehet adni.
Felhívnám mindenkinek a figyelmét arra, emlékeztetnék mindenkit arra, hogy akkor, amikor felmerült az az ötlet, hogy eltérve a magyar hagyományoktól nem egy törvényben szabályozzák - vagy kívánja a kormány szabályoztatni - a bírák és ügyészek jogállását és javadalmazását, és azt mondtuk, hogy vannak félelmeink, hogy ez a kettéválasztás, a hagyományoktól való eltérés azért történik meg, mert utána majd szépen el lehet választani a két dolgot egymástól, két törvényben van, lehet kétféleképpen csinálni. Akkor azzal próbáltak megnyugtatni bennünket, hogy nem, erről szó sincsen, számtalan bizottsági ülésen elhangzott. De nemcsak bizottsági ülésen hangzott el, hanem megjelent az 1099/1996. kormányhatározatban, amelyben kimondta a kormány, hogy azonosan kell szabályozni. Sőt, ebben az évben az 1013/1997. (II. 13.) megjelent kormányhatározatban is az van, hogy úgy kell kialakítani az ügyész illetményalapját és egyéb javadalmazását, hogy azok a bírákéval azonos javadalmazást biztosítsanak.
(11.40)
Lám, itt van előttünk a két törvényjavaslat, és a kétféle eljárás nem azonos, hátrányos megkülönböztetésben részesülnek az ügyészek. Jó lenne, ha erre kapnánk valamiféle választ: miért tért el a kormány az adott szavától és saját határozatától? (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem