DR. HACK PÉTER

Teljes szövegű keresés

DR. HACK PÉTER
DR. HACK PÉTER (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én is az ítélőtáblák székhelye ügyében szeretnék megszólalni, ez a mai vitában több körben vetődött fel. Úgy gondolom, hogy ebben az ügyben az előkészítés hiányosságairól beszélni nem indokolt.
(13.50)
Nyilvánvaló az, hogy Magyarország területi felosztása, a közlekedési viszonyok olyan adottságot jelentenek, amelyek a kormányzat döntései szempontjából figyelembe veendők, és amely helyzetet az igazságszolgáltatási reform keretében nem lehet megoldani.
A korábbi verziók között az ítélőtábla vonatkozásában felvetődött az, hogy legyen csak egy ítélőtábla, Budapesten. Ez ellen az az érv volt jogos érv, sok vidéki bíróság részéről megfogalmazódott, hogy ez tovább erősítené az ország amúgy is egészségtelen főváros-centrikusságát.
Ezekután felvetődött az a megfontolás, hogy az anyagi lehetőségek függvényében három ítélőtábla legyen. Azt hiszem, ha csak három ítélőtábla lenne, akkor más szempontokat kellene figyelembe venni, mint most, mert nyilvánvalóan három ítélőtábla esetén az ország keleti és nyugati felében, középen fekvő városok joggal pályázhattak ezért a posztért. Mint ahogyan tudomásom szerint nagyon megalapozott és részletesen kidolgozott pályázatot nyújtott be Veszprém a nyugati régió közepén fekvő városként az ítélőtábláért, nyújtott be pályázatot Szolnok. Tudomásom szerint Szentesen egy kész épület várta volna az ítélőtáblát. Ezek mind jogos igények voltak az adott települések részéről. Nagyon komoly érvek szóltak amellett, hogy ezekben a városokban legyen. Miskolcot is megemlíthetném a keleti régióban mint egyetemi várost (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), infrastruktúrával rendelkező várost. De ezen jogos igényekkel szemben is jelentek meg igények.
Ebben az ügyben olyan megoldást hozni, amely kivétel nélkül mindenkinek kedvez, az körülbelül olyan igény, mintha a nap minden városra egyszerre huszonnégy órán keresztül sütne, és ráadásul minden irányból. (Az elnök a csengő ismételt megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem