DR. ÁDER JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. ÁDER JÁNOS
DR. ÁDER JÁNOS (Fidesz): Természetesen nekem sem lesz elegendő a két perc, hogy mind a két felvetésre reagáljak, úgyhogy legfeljebb majd újra szót kérek. Most csak a bértáblákról: én elismertem azt, hogy a kezdő bírói fizetések emelkednek. Azt említettem, hogy ezek emelkednek a legkisebb mértékben. Tehát ha összehasonlítjuk az összes többi fizetéssel, ami ebben a bértáblázatban van, akkor azt látjuk, hogy egy kezdő bíró, egy 0-4 éves gyakorlattal rendelkező bíró fizetése 27 százalékkal fog emelkedni úgy, hogy egyébként a 13 százalékos fizetésemelés egyébként is garantált lenne. Magyarul ez mit jelent? Azt jelenti, hogy a mostani közel 130, egyébként 126 ezer forintos fizetés 142-re mindenképpen emelkedne, mindenféle reform nélkül is, mert 13 százalékos bérfejlesztést mindenképpen végre kellene hajtani. Ehhez képest nettó 9 ezer forinttal lesz több egy helyi bíró fizetése, mint egyébként az egész reformcsomag nélkül. Ezt mindenképpen érdemes kalkulálni. Ez az egyik eleme.
Hogy ez elegendő lesz-e - mert itt igazából nem a bruttó, hanem a nettó összegekről érdemes beszélni - egy körülbelül 80-90 ezer nettó fizetés arra, hogy a bírói pályán tartson helyi bírákat, valamint az az előmeneteli rendszer, hogy a helyi bíróságokon a bírói fluktuációt megállítja-e, ezt én ma nem tudom megítélni. Én csak az aggályaimat fogalmaztam meg ezzel a dologgal kapcsolatban.
Ugyanígy, mint ahogy legutóbb - a múlt heti felszólalásomban - arra is utaltam, hogy a bírói fogalmazóknál és titkároknál is nagyon üdvös az a béremelés, amire sor kerül, csak nem biztos, hogy elégséges. Mert ma egy kezdő fogalmazó nettó bére körülbelül 20-22 vagy 25 ezer forint. Egy kezdő titkár fizetése nettó 30-35 ezer forint. Ez kevés, ez nem tartja pályán az embereket, nem ösztönzi őket arra, hogy odamenjenek, nem ösztönzi őket arra, hogy bíróvá váljanak. Arra ösztönzi őket, hogy meghosszabbítsák a tanulmányi idejüket, és egyébként azokon a bíróságokon helyezkedjenek el, ahol megfelelő szakmai képzést tudnak kapni, ahonnan utána tovább tudnak lépni majd akár ügyvivő, akár egyéb, a gazdasági életben használható jogi pályákra.
Ilyen értelemben azt mondom, még egyszer, nem győzöm hangsúlyozni, stabil bírói kar, a helyi bírák stabilitása, megfelelő kisegítő személyzet nélkül semmiféle reform nem lesz eredményes, ezért kell ennek a feltételeit első helyen biztosítani. Ha ez nincs, akkor bármilyen reformban, bármilyen eljárási kérdésekben gondolkodunk, bármilyen megoldásokat veszünk elő, biztos, hogy nem lesz eredményes.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem