RUSZNÁK MIKLÓS

Teljes szövegű keresés

RUSZNÁK MIKLÓS
RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm szépen, elnök asszony, a szót. Nagy figyelemmel hallgattam Béki Gabriella képviselő asszony hozzászólását. Az elmúlt vita, amely itt, a parlamentben a nyugdíjtörvénnyel kapcsolatos volt, bizony arról győzött meg, hogy van aggodalom, és hála istennek, a kormánypártok soraiban is van aggodalom. S nem igaz annak a néhány kormánypártinak a hozzászólása, amely egy-egy fennhangon arról szólt, hogy az ellenzék bizony gátolni akarja a nyugdíjtörvény meghozását, és gátolni akarja azt, hogy már jövőre jobb helyzetbe kerüljenek a nyugdíjasok.
Azt hiszem, ez a hozzászólás kellő mértékben és mértékletességgel bizonyította, hogy a nyugdíj-átalakulásnak lesznek vesztesei is, és lesznek nyertesei is. Ha megnézzük a mai jövedelemskálát - képviselő asszony is hivatkozott erre -, a személyi jövedelemadót, amely mégis valamilyen formában mérvadó, akkor azt kell látni, ha nem is pontos számokat mondok, hogy ma az adózó állampolgároknak valamivel több mint 10 százaléka rendelkezik a jövedelem majdcsak 50 százalékával; a másik 90 százalék rendelkezik a jövedelem másik 50 százalékával. Tessék elosztani ezeket a jövedelmeket, hogy kik milyen terhet fognak vállalni, és kik lesznek a nyertesei, kik lesznek a vesztesei ennek az átalakulásnak.
(9.40)
Van egy mondás, amely úgy szól, hogy ifjainkkal és véneinkkel együtt kell menetelnünk az élet minden napján. Azt hiszem, amikor itt a parlamentben mi, képviselők a felelősségvállalásról szólunk és a jövő nyugdíjasainak, de a jövő ifjainak is jövőképet rajzolunk fel, akkor világosan - és nyilvánosságot nem kímélve - egységes vagy közel azonos álláspontot kell képviselnünk, mert a társadalom széles rétegeit érintő kérdésekben csak úgy lehet egységes álláspontot képviselni, ha abban széles egyetértés van.
Nagyon remélem, a kormánypártok meg fogják fogadni - az Alkotmánybíróság döntése alapján is -, hogy ezt az általános vitát nem azért kell most lezárni és a törvényt is meghozni a nyári ülésszak végén, mert ezt már januárban be kell vezetni, hanem mert még a nyári időszakban nagyon sok olyan gondolat felmerülhet, amely a szeptemberi ülés kezdetén javíthatja, módosíthatja - és nemcsak az ellenzéknek, a kormánypártoknak a javára is - ezt a törvényt.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem