DR. SEPSEY TAMÁS

Teljes szövegű keresés

DR. SEPSEY TAMÁS
DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Azt hiszem, még mindannyian emlékezünk arra, hogy tavaly év vége felé fogadta el az Országgyűlés az 1996. évi CXIII. törvényt a lakás-takarékpénztárakról. Ez a törvény 1997. január 1-jén lépett hatályba. A közvélemény igen nagy várakozással fogadta a jogszabály előkészítésének a hírét, és ez megmozgatta egyébként azon cégeknek a fantáziáját is, amelyek úgy gondolták, hogy a lakás-takarékpénztárak alapítása igen jó üzlet Magyarországon. Sőt, nemcsak a hazai tőkeerős vállalkozások figyeltek fel erre, hanem még Németországból is az egyik legnagyobb lakás-takarékpénztár Magyarországon alapított egy céget, és be akart szállni ebbe a versenybe. Csak nem tud, igen tisztelt képviselőtársaim, nem tudnak azok a cégek, amelyek az alaptőkéjüket már összegyűjtötték, megalakulni. S nem tudnak beszállni a magyar lakosság azon rétegei sem, akik úgy gondolják, hogy ezzel az előtakarékossági rendszerrel a jövendő lakásvásárlásukhoz megfelelő tőkét tudnak gyűjteni, vagy a lakásfelújításhoz megfelelő tőkét tudnak gyűjteni, mert nem jelent meg a kormánynak az a végrehajtási rendelete, amelynek a meghozatalára a törvény felhatalmazta és természetesen egyben kötelezte is a kormányt. A kormánynak kellett volna ugyanis az általános szerződési feltételeket részletesen a rendeletében szabályozni.
A mai napig nem jelent meg ilyen kormányrendelet, ezért a kormány megsértette a jogalkotásról szóló törvényt, amely kimondja, hogy a végrehajtási rendeletet a törvény hatálybalépésével egyidejűleg kell hatályba léptetni. Úgy gondolom, ennek az indokát nem kell magyarázni, mert mit ér egy jogszabály, amit azért nem lehet végrehajtani, mert az alacsonyabb szintű jogszabály előírásai hiányoznak. Jelen esetben azt hiszem, ha képviselőtársaim több figyelmet fordítanának erre a súlyos törvénysértésre, akkor átéreznék, hogy a jogállamiság ismételten nagyon súlyos csorbát szenvedett. Ez a kormány megint példát mutatott az állampolgárok számára, hogy miért nem kell betartani a jogszabályokat. Ha a kormány nem tartja be, az állampolgár is azt mondhatja, ő sem tartja be. Igen ám, csakhogy ezzel nemcsak a jogállamiság sérül, hanem mindazon állampolgárok érdekei is sérülnek, akik már szerették volna megkötni a lakás-takarékpénztárral a szerződésüket, és takarékoskodni kívánnának. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.)
Ezért kérem államtitkár úr válaszát, miért nem dolgoznak a Pénzügyminisztériumban. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem