KÓSA LAJOS

Teljes szövegű keresés

KÓSA LAJOS
KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Magyarországon az, aki vállalkozásszerűen közúti fuvarozást szeretne végezni, csak akkor teheti ezt meg, ha az autóját sárga rendszámmal látja el. A sárga rendszám beszerzéséhez meglehetősen sok engedélyre van szükség. Ez a vállalkozóknak kocsinként durván - persze attól függ, hogy milyen kategóriájú gépjárműről van szó -, körülbelül százezer forintos költséget jelent. Ez eddig rendben is volna.
Azonban ma az a gyakorlat, hogy a sárga rendszámos közúti fuvarozók mellett nagyon sokan úgy vállalnak közúti fuvarozást, hogy nincsen sárga rendszámuk, fehér rendszámuk van, azonban ezeknek a közúti fuvarozásban való részvételét olyan szellősen ellenőrzi a kormányzat és az erre hivatott szervek, hogy lényegében mindenfajta kockázat nélkül vállalhatnak - persze, jóval kedvezőbb anyagi feltételek mellett - a feketegazdaságban fuvarokat.
Ezen túlmenően nehezíti és nagyon súlyosan rontja a helyzetet az, hogy általános gyakorlattá vált, főleg az ország keleti részében, hogy olyan külföldi rendszámú autók vállalnak hazai belföldi fuvarozást és tartózkodnak itt heteken keresztül, belföldi fuvarozást vállalva, akiknek erre semmilyen engedélyük nincs. Az általuk használt gépjárművek teljesen le vannak robbanva. Azonban ezt is megtehetik, mert lényegében semmilyen ellenőrzésnek nincsenek kitéve, nem fenyegeti őket az, hogy egy adott közúti ellenőrzésnél utána is megy az ellenőrző hatóság annak, hogy az általuk közölt adat a fuvarozás tényéről helytáll-e vagy sem, az-e a helyzet, hogy itthon mindenfajta engedély nélkül, feketén fuvarokat vállalnak, vagy pedig valóban arról van szó, amit ők közölnek tényként, hogy egyszeri fuvarról van szó, és éppen térnek vissza saját hazájukba.
Nagyon kívánatos lenne, hogyha ezt az áldatlan állapotot valamilyen módon felszámolnánk, ugyanis a közúti fuvarozásban a tiszta helyzet megteremtése csak akkor képzelhető el, ha senki nem élvez azért súlyos versenyelőnyt, mert feketén fuvaroz. Az oroszok - egy idevágó téma, talán ön is tudja (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi, hogy letelt az időkeret.) - akkor, amikor érdekeiket sértve látták, mindenfajta jogszabályt áthágva lefoglalták a magyar kamionokat.
Mi mikor fogunk érvényt szerezni... (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi, hogy letelt az időkeret.) ...a saját jogszabályainknak, ha az érdekeink sérülnek? Várom válaszát. (Taps az ellenzéki képviselők padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem