GYIMÓTHY GÉZA

Teljes szövegű keresés

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A Független Kisgazdapárt és a földtulajdonosok nagy tábora örömmel vette, amikor tavaly a '96. évi LV. számú vadászati törvénybe bekerült passzusként, hogy a vadászati jog a földtulajdonhoz kötődik. Igen ám, de gumitörvény született, már akkor éreztük ezt, és ezért nem fogadtuk el a végszavazásnál a törvényt. Mert láttuk, hogy például a különleges rendeltetésű vadászterület, mely a földművelési miniszternek lehetővé teszi, hogy bizonyos területeket három szempont alapján különleges rendeltetésűvé nyilvánítson, lehetővé teszi, hogy a korábbi elvtársi vadásztársaságok úgy élhessenek továbbra is, mint Marci Hevesen, és valójában a földtulajdonosok ne tudják társult vadászati jogukat gyakorolni. Sajnos, a mostani egyeztetésekben... - hisz, mint köztudott, január 15-én lejárt a határidő. Utána február 1-jével értesítették ki az érintetteket, tehát gyakorlatilag az egyezségnek az ideje lejárt, és legtöbb helyen az ön elődje, Lakos László miniszter úr, például Kacsópusztán, a régi elvtársi vadásztársaságot részesítette abban az előnyben a földtulajdonosok ellenére, hogy tovább is élhetnek azokkal a megszerzett elvtársi jogaikkal.
(14.20)
Mit is jelentenek ezek az elvtársi jogok? Például azt, hogy február 1-jén harminc-negyven szarvast, gímszarvast, vemhes vaddisznókocát, de vemhes szarvasteheneket is irtottak ki. Többek közt az ön munkatársai is részt vettek ebben, a Földművelésügyi Minisztérium némely vezetője és természetesen az a korábbi honvédtiszti, egyéb garnitúra, amely abban érdekelt, hogy amikor átadják - ha majd át kell adni egyszer - a vadászterületet, akkor szinte vadtól mentesen adják át e területet.
Tehát kérdezem önt, mit tesz abban, hogy a korábbi rossz döntéseket, amikor három szempont alapján különleges területté nyilvánították ezeket, tehát a génállomány megőrzése érdekében, oktatási, kutatási célból szükséges, valamint ahol ezt a természetvédelmi érdekek érvényesítése szükségessé teszi...? Tehát köztudott, e három szempont alapján jelölték ki e különleges rendeltetésű területeket, de a legtöbb helyen nem szakmai szempontok alapján. Mert én azt mondom, ha a földtulajdonosokhoz kerül a vadászterület, sokkal jobban gazdái lesznek, mint az elvtársi vadásztársaságok. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az FKGP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem